equivalente diameter berekenen

B. stelde deze vraag op 22 oktober 2012 om 15:53.

Geachte lezer, Weert 20-10-2012

Op zoek naar informatie over " de wet van Bernoulli" kwam ik o.a. bij uw website uit. Tot nu toe ben ik er niet in geslaagd om een antwoord te vinden op een probleem. Het betreft de windvoorziening van een muziekinstrument. Daarom ben ik zo vrij om uw hulp te vragen bij het oplossen ervan. De windvoorziening bestaat uit een PVC buis van 125 mm buitendiameter en een wanddikte van 3,2 mm. In de omtrek van de buis zijn (in een spiraal vorm) radiaal 80 gaten aangebracht met een diameter van 7,5 mm.



Door deze buis stroomt (omgevings) lucht. P stat. 453 Pa De statische druk in de buis wordt d.m.v. een regeling constant gehouden. P dyn. 40 Pa Windsnelheid 8,2 m/s De gaten kunnen worden afgesloten met een verschuifbare huls. Door deze te verschuiven kunnen meer of minder gaten worden geopend waardoor de lucht naar de buitenlucht kan ontsnappen. Wat ik zou willen berekenen is de equivalente diameter voor de geopende gaten. bij n gaten van diameter d en een lengte L bij een druk Pstat. Mijn vermoeden is dat er sprake is van een weerstand per opening en deze gaten zijn te beschouwen als een parallelle schakeling. Het zou fijn zijn om de berekeningswijze hiervoor te kennen zodat op basis hiervan met verschillende parameters kan worden gevarieerd. Bij voorbaat hartelijk dank voor uw bijdrage.

Met vriendelijke groeten, Bas 

 

Reacties

Jan op 23 oktober 2012 om 17:21

Dag B. Romijn,

Ik moet je helaas het antwoord schuldig blijven, fluïdodynamica is zeker geen eenvoudige stof, en ik vermoed onder onze regelmatiger bezoekers geen hogere kennis op dit gebied.

Je kunt het misschien eens proberen op www.wetenschapsforum.nl bij thermodynamica en stromingsleer??

Met spijtige groet, Jan

B. op 23 oktober 2012 om 18:50

Hallo Jan,

Bedankt voor je reactie, en de goede tips.

Ik zal mijn vraag nog eens elders neerleggen.

groetjes

Bas

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zes appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)