Zonnepanelen jaarlijkse capaciteit

Jarno stelde deze vraag op 08 september 2012 om 21:43.

Beste allen,


Ik ben sinds kort geïnteresseerd in zonnepanelen, de werking ervan en hun efficiëntie. Nu was ik dus het een en ander aan het berekenen, maar kom er niet uit.. Als wij nou thuis helemaal 'groen' willen gaan, hoeveel zonnepanelen zullen wij dan nodig hebben? We gaan ervan uit dat we ~5000 kWh per jaar verbruiken. De meeste zonnepanelen zijn van 250 Wp (Wattpiek: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wattpiek) Maar er komen ook andere factoren bij kijken zoals hoeveel daglicht er is, onder wat voor een hoek het paneel staat en het rendement ervan. Dat moet, neem ik aan, allemaal in de berekening. Misschien helpt het plaatje dat ik heb toegevoegd een beetje...



Dit is bijvoorbeeld zo'n zonnepaneel van 250 Wp: http://www.zonnemarkt.nl/zonnepanelen/zmsolar-m250/ Hoe kan ik dit nu omrekenen?
Bedankt!! Jarno, 4havo

 

Reacties

Jan op 08 september 2012 om 22:05

Dag jarno,

als het goed is gaan de cijfers in die tabel van jou uit van een redelijk optimaal geplaatst paneel.

vermenigvuldig alles met 2,5, want jouw paneel is 250 Wp en geen 100Wp.

bijvoorbeeld januari:

2,5 x 77,5 Wh x 31 dagen :1000 = 6 kWh

en zo voor alle maanden en optellen. Als dat dan bijvoorbeeld 200 kWh oplevert heb je 5000/200= 25 van die paneeltjes nodig.

Berekeningen aan niet-optimaal geplaatste panelen zijn niet zo eenvoudig, vooral omdat je lang niet altijd een open hemel hebt, en dus diffuus licht, waarbij bijvoorbeeld hoek of windrichting niet zoveel uitmaakt.

Beter zoek je hiervoor wat ervaringscijfers op internet, die per regio kunnen verschillen. Misschien moet je dan nog 10-20% extra installeren.

Overigens, strooi jezelf ook geen zand in de ogen, dan ben je nog lang niet 100% groen. Je zult veel elektriciteit nodig hebben op ogenblikken dat je zelf niks produceert. Daarvoor blijven centrales draaien.

Groet, Jan

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zeven appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)