Evenredigheidsconstante en g

Kees stelde deze vraag op 27 maart 2012 om 15:43.

Hallo,

Voor een proefverslag over slingertijd moet ik de volgende vraag beantwoorden: Leg met behulp van de formule T = 2*pi*wortel(l/g) uit dat de evenredigheidsconstante uit vraag 4 gelijk is aan 4*pi.kwadraat/g

Dit is wat ik al heb 

Reacties

Theo op 27 maart 2012 om 16:31

Ik denk dat je de (onzichtbare) eerste vraag verkeerd geinterpreteerd hebt.

Zoals je al correct afleidde, is er een relatie tussen L en T2. Voor je evenredigheidsgrafiek moet je dan ook niet T tegen L maar T2 tegen L uitzetten. De helling zal dan overeenkomen (hopelijk) met wat je uitrekende...

Kees op 27 maart 2012 om 16:38

In mijn grafiek heb ik ook T² tegen l uitgezet. Hieruit heb ik de delta T² en l genomen en dit op elkaar gedeeld (per ongeluk T in de delta formule gezet maar dit moet ik dus nog verbeteren, bedankt). Maar de laatste stap snap ik niet helemaal. Wat moet ik nou precies doen om dit aan te tonen?

Kees op 27 maart 2012 om 16:51

Ik denk dat ik mijn fout heb ontdekt. Op mijn rekenmachine had ik de T nogmaals in het kwadraat gedaan terwijl deze in de grafiek natuurlijk al in het kwadraat stond. Dom foutje. Maar klopt het dat het l/T² is ipv T²/l. Eerst genoemde geeft namelijk 0.25 en dit is ongeveer 0.23 (afleesfouten in grafiek).

Theo op 27 maart 2012 om 17:05

Langs de Y-as heb je T2 gezet en langs de X-as de lengte L.

Dan is het gebruikelijk in de wiskunde om de helling (of richtingscoefficient of evenredigheidsfactor - allemaal hetzelfde) te berekenen als ΔY/ΔX of in jouw geval als Δ(T2)/ΔL .  Zo heb je ook je formule berekend dus helling en 4π2/g zouden overeen moeten komen.

In jouw geval lijkt het erop (je opmerking volgend) dat je als Y-as L genomen hebt. Dan is de helling ΔL/Δ(T2) het omgekeerde van de andere helling Δ(T2)/ΔL.

Goed dat je de fout in je rekenmachine ontdekte - dat is vanuit een website niet goed te ontdekken. Behalve dat iets onverklaarbaars blijft gebeuren in de berekeningen.

Kees op 27 maart 2012 om 17:12

Bedankt, het probleem zat hem dus in de basis rekenregels. Verkeerde door elkaar gedeeld. Uiteindelijk kreeg ik ook een g = 157 m/s² en dat leek me al wat sterk. Nu 9.86 dus het is nu opgelost.

Hartelijk bedankt voor uw hulp!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft twee appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)