vochtige muur

Yvon stelde deze vraag op 07 februari 2012 om 13:24.

Ik zoek op internet naar een natuurkundig antwoord op mijn vraag van 'huishoudelijke aard' en kom op deze site tercht; hoop op een antwoord (heb 35 jaar geleden niet goed opgelet bij natuurkunde in de klas....)

Ik heb een koude (buiten-)muur in mijn huiskamer, daar staat de bank tegenaan. Doordat de warmte daar niet goed bijkomt krijg ik schimmelvorming. Nu wil ik tegen die muur een electrische deken ophangen (achter de bank) omdat ik dènk dat dat helpt, maar iets in mijn grijze massa zegt me dat het niet met warmte en kou te maken heeft maar met ventilatie, dus dat het alsnog vochtigheid en schimmelvorming zal opleveren...

Wat is het juiste antwoord?

Ik weet niks van natuurkundige wetten, maar ontdek proefondervindelijk; vanmorgen ontdekte ik dat een kussen in de vensterbank (boven de CV) aan het raam (thermopeen dubbel glas) vastgevroren zat met een laag ijs aan de binnenkant van het raam (op die plek), terwijl de rest normaal was en de kamer normaal verwarmd.

Ik vermoed dat dit ook komt doordat er geen ruimte was tussen het kussen en het raam.

Maar als het nou een electrisch verwarmd kussen was geweest?

Kortom: is het zinnig om een electrische deken voor aan de muur te kopen?

Ik weet dat ik volledig buiten de doelgroep van deze site val, maar het is toch mooi om te beseffen dat je goed op moet letten op school om er in je latere leven wat aan te hebben.... ;)

Groet, Yvon

Reacties

Jan op 07 februari 2012 om 19:23

Dag Yvon,

 Als ik het zo lees heb je niet zo zeer een natuurkundig probleem, maar een bouwkundig probleem. Een beschimmelde muur vraagt om andere maatregelen dan er een elektrische deken tegen hangen.

 Schimmels hebben vocht nodig. Vocht kan op twee manieren in/op die muur komen:

  1.  Doorslaan van vocht, kan bijvoorbeeld bij een halfsteens muur (ongeïsoleerde muur zonder spouw)
  2. condenseren van vocht op die muur, en dat kan twee redenen hebben,
  • een erg koude(binnen)muur, en dat doet gebrekkige isolatie vermoeden,
  • of een erg vochtig binnenklimaat, en dan zou er wel eens iets met je ventilatie mis kunnen wezen.

Ik kan me trouwens niet voorstellen dat je graag een uurtje tv kijkt op die bank. Dit klinkt alsof er een koude luchtstroom van die muur over die bank moet komen zakken, lekker fris in je nek dus.

 Als lapmiddel kun je alles doen wat warme lucht langs die muur doet stromen. Bijvoorbeeld bank een klein eindje van de muur, eneen klein ventilatorkacheltje onder de bankdat warme (en dus minstens relatief droge) lucht achter de rugleuning van de bank langs langs de muur omhoog doet stijgen. Een elektrische deken zal waarschijnlijk niet heel de muur bestrijken, waardoor je naast de deken toch met vocht/schimmelplekken blijft zitten.

 Hoe dan ook, als er al schimmel op de muur groeit gaat dat vanzelf niet meer weg, daar zul je toch echt iets definitievers tegen moeten doen.

 Wat er aan de hand is is natuurlijk wel natuurkundig te verklaren, maar ook weerniet iets waar we via een beeldscherm achter gaan komen. Dus het beste advies: zoek advies van iemand met verstand van (bouwkundige) zaken die de situatie ter plekke kan komen bekijken. Dit klinkt (letterlijk) niet gezond.

 Groet, Jan

 

 

Theo op 07 februari 2012 om 22:54

Vocht ontstaat meestal op twee manieren:

  • het is in de lucht aanwezig maar door afkoeling kan de lucht minder vocht opnemen (is sneller verzadigd) en daardoor condenseert het overschot aan vocht. Dat zie je bij koude muren (of ramen) waar de lucht afkoelt en vocht op de koude oppervlakten condenseert.
  • stroming van koud naar warm: op warmere plekken kan vocht verdampen. Bij een reservoir aan vocht op koudere plekken stroomt dit naar de warmere plek. Dat gebeurt bij "doorslag" van vochtige muren en je ziet het bij spons-achtige zaken (doekjes, lontjes) die aan de ene kant water opzuigen en aan de warmere kant het doen verdampen

Zoals Jan aangeeft helpt een elektrische deken hierbij niet. Afgezien van de energie-verspilling zorgt de warmte ervoor dat een koude doorslaande muur water kan verdampen in de verwarmde lucht en dit zal door meer water uit de muur worden vervangen. Netto komt er veel waterdamp vrij want een stukje van de deken vandaan daalt de lucht temperatuur weer en condenseert het verdampte muurwater opnieuw. De muur blijft intussen vochtig (van steeds ander aangezogen vocht) en de schimmel gedijt goed. Er zal tussen deken en muur wel een (vochtig) evenwicht ontstaan.

Het verschijnsel van een bevroren kussen aan een dubbelglazen raam kan ik niet verklaren. Tenzij het dubbelglas in een aluminium (of ander goed warmtegeleidend materiaal) houder geklemd is en dit aluminium rechtstreeks de koude van buiten naar binnen geleidt. In een extreem geval kan ik me voorstellen dat vochtige lucht tegen deze lijst condenseert en in extreme gevallen zelfs bevriest als het aluminium onder nul graden komt. Dan is het dubbelglas ook niet zo effectief als het zou moeten zijn.

Een deken gaat het probleem niet oplossen. Dan lijkt me isolerend piepschuim (weinig warmtegeleiding) een beter oplossing als plaat tegen de muur voor symptoombestrijding. Maar dit verhelpt niet het probleem: vochtige muren blijven vochtig. Daar helpt alleen deskundig bouwkundig onderzoek in de zoektocht naar oorzaak en oplossing.

Yvon op 08 februari 2012 om 22:43

Bedankt heren!

De muur is inderdaad halfsteens en zonder spouw(en op het noorden). Afgelopen zomer heb ik de muur aan de buitenkant opnieuw laten voegen, reinigen en impregneren tegen het inkomend vocht. Maar vanwege de kou die er nu afkomt (inderdaad niet lekker in je nek, dus de bank staat daar inmiddels niet meer), voelt het toch een soort van koud/vochtig aan, niet echt nattig, maar ik denk dus, zoals Theo zegt dat een koude doorslaande muur door de warmte in de kamer warmte aan het verdampen is. En nu de tafel er staat heeft de muur dus meer ruimte om te verdampen. Toen de bank er nog stond (zonder rugleuning maar met een berg kussens, die natuurlijk ook de verdamping tegenhielden) had die verdamping dus weinig kans, vandaar dat precies achter de bank die plekken ontstonden.

Het idee om lekker behaaglijk een electrische deken (achter een stuk hoogpolige vloerbedekking) te hangen bij wijze van verwarmde rugleuning (tot op de grond achter de bank) is dus geen optie denk ik nu.

Begrijp ik goed dat als de buitentemperatuur niet veel verschilt van de binnentemperatuur (lente/zomer) dat dan dat vocht/schimmelprobleem niet optreedt ook al staat de bank er vrij strak tegenaan? Dan hoeft er niets verdampt te worden toch?

Kortom; schuiven met de meubels dus in de verschillende seizoenen.

Nogmaals bedankt, ook al blijkt dit dan geen natuurkundig probleem te zijn...

Groeten, Yvon

 

Theo op 08 februari 2012 om 23:06

>al blijkt dit dan geen natuurkundig probleem te zijn...

Natuurkunde heeft eigenlijk nooit een probleem. Dingen zijn zoals ze zijn en gaan zoals ze gaan. Voor de natuurkundige de uitdaging te begrijpen waarom het is zoals het is.

Dus de verdamping/condensatie is geen natuurkundig probleem maar een verschijnsel dat te verwachten/verklaren is. Alleen... als mens zit je er soms niet op te wachten en wil je het voorkomen.  Een halfsteens enkele muur is een ideale doorgeef-spons voor kou en vocht. Niet voor niets hebben huizen een spouw om de natte buitenmuur van de binnenmuur te scheiden (en daar moeten dan geen klodders cement tussen zitten die als brug werken!).

>als de buitentemperatuur niet veel verschilt van de binnentemperatuur (lente/zomer) dat dan dat vocht/schimmelprobleem niet optreedt  

Als de schimmel er al is, dan kan die blijven. En is het er niet dan is de kans klein dat het komt. Bij weinig temperatuurverschil zal de mogelijkheid vocht vast te houden in de lucht aan beide kanten gelijk zijn en de muur daarmee minder als doorgeefspons werken.

Maar schuiven met banken en dekens blijft een lapmiddel en is soms dus erger dan het probleem. Ik kan niet in iemands portemonee kijken, maar "de" oplossing is een serieuze bouwkundige aanpassing.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)