Geeft bij de helft van de orginele spanning, de lamp de helft van zijn orginele lichtsterkte?

Anisa stelde deze vraag op 19 januari 2012 om 20:12.

Geeft bij de helft van de orginele spanning, de lamp de helft van zijn orginele lichtsterkte?

Sommige lampen hebben de mogelijkheid om ze te dimmen. Er wordt dan een lagere spanning op de lampen gezet, waardoor ze minder energie gebruiken en dus minder licht geven. Dit maakt het licht sfeervoller. Je zou verwachten dat, door minder spanning over de lampen te zetten, de lichtsterkte evenredig af neemt. Oftewel: bij de helft van de orginele spanning, geeft de lamp de helft van zijn orginele lichtsterke. Is dit wel zo?

Alvast bedankt voor het helpen. Ik zou echt niet weten hoe je dit moet doen. Alsjeblieft niet een te moeilijke uitleg. Ik ben pas eerste jaars student.

Reacties

Theo op 19 januari 2012 om 20:43

Nee, dat is niet zo. Een gloeilamp geeft licht doordat een stroom de draad laat gloeien. Die gloeit niet evenredig feller als de stroomsterkte toeneemt. 

Bovendien verschuift de verdeling van de uitgezonden lichtfrequenties met verandering van de temperatuur van de draad: hoe koeler hoe meer licht "onzichtbaar" wordt in het infrarode gebied. Vergelijk het met een fel brandende open haard en een langzaam uitdovende haard met nog wat rood gloeiende houtblokresten. (zie de licht-energieverdeling bij een zwart lichaam voor verschillende temperaturen).

Een dimmer dimt ook niet de stroomsterkte maar fungeert als spanningsdeler. Er komt minder spanning over de lamp en daardoor minder stroom. De gloeidraad wordt minder warm (en krijgt waarschijnlijk een wat kleinere weerstand) en zal minder stralen (energie uitzenden).

Een dimmer werkt dan ook niet goed bij lampsoorten die een vaste spanning eisen.

Anisa op 19 januari 2012 om 21:59

Heel erg bedankt voor de reactie. Ik kom nu een heel stuk verder.

Maar nu heb ik nog een vraag namelijk, hoe kan je dit met een practicum opdracht het beste aantonen.

Meet voor verschillende spanningen , de lichtsterkte en de stroomsterkte. Je kunt nu uitrekenen hoeveel vermogen de lamp opneemt aan elektrische energie. Dit kun je koppelen aan de gemeten lichtsterkte.

Ik en mijn team hebben de volgende materialen tot onze beschikking±

- Spanningsmeter

- Stroomsterktemeter

- Lampje

- Lichtsterktemeter

- Aansluitsnoeren

- Spanningsbron

Alvast heel erg bedankt ook namens mijn team.

Jan op 19 januari 2012 om 23:11

Dan heeft je team een opdracht gehad om dat uit te zoeken. Deze vraagbaak is niet opgezet om ieders werk te gaan doen, wél om daarbij assistentie te verlenen.

Kom eens met een werkplan? Dan zijn we graag bereid om je met hints en tips bij te sturen.

Niet de moeilijk denken trouwens, de opdracht zelf verklapt al een héleboel. Dat is eigenlijk al heel het plan in een notendop.

  • Meet voor verschillende spanningen , de lichtsterkte en de stroomsterkte. Je kunt nu uitrekenen hoeveel vermogen de lamp opneemt aan elektrische energie. Dit kun je koppelen aan de gemeten lichtsterkte.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft achttien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)