schaalmodel

Marissa stelde deze vraag op 03 januari 2012 om 22:35.

Hallo,

Voor ons profielwerkstuk hebben we een model op schaal gemaakt van een etruskische tempel van onder andere hout en steen, dit model is alleen veel steviger geworden dan dat de originele tempel zou horen te zijn. Nou blijkt het dat dit een veel voorkomend schaalprobleem is en je dit natuurkundig gezien zou kunnen verklaren. Mijn vraag is daarom of u weet op welke dingen ik zou kunnen letten of welke kant ik op moet denken. Ik heb namelijk al gekeken naar de oppervlakte en de inhoud van bepaalde balken en wanden, maar ik weet niet wat ik hier precies mee moet of welk verband hier eventueel tussen te leggen is. 

Alvast bedankt voor uw antwoord

Reacties

Theo op 03 januari 2012 om 23:07

Sommige zaken laten zich moeilijk schalen. Denk maar aan films waarin modelbootjes op water varen: watergolven in de teil zien er onecht uit. Of explosies van miniatuurhuisjes.

Bij je tempel zal ook zoiets aan de hand zijn. Denk aan bijv:

  • schalingsproblemen bij formaten.
    als je alles lineair verkleint wordt bijvoorbeeld de diameter 100 x zo klein. Draagkracht van een pilaar heeft van alles te maken met doorsnede (kracht per ) dus dat schaalt kwadratisch mee.
    De massa van je dak echter heeft alles te maken met volume (massa per ) dus dát schaalt kubiek mee. 
    Je pilaar wordt dus 100³/100² = 100 keer te sterk voor je modelletje.
  • materiaaleigenschappen schalen veelal niet of niet lineair. Soortelijke dichtheid, trekbelasting, soortelijke elektrische weerstand e.d. van stoffen blijven hetzelfde en schalen niet lineair mee
  • externe invloeden schalen niet of niet lineair zoals wrijving, gewicht, luchtstroming, brandhitte e.d.

(Schaal)modellen zijn leuk maar zeer beperkt bruikbaar. Een model is ook een abstractie van de werkelijkheid - alles wordt weggelaten behalve de (vermoede) aspecten die van belang zijn voor het onderzoek. Je kunt dus meerdere modellen hebben (met ruwe oppervlakten, met speciale verbindingen enz). Die modellen ook nog eens veranderen qua grootte van het origineel introduceert nog een aantal factoren waarmee rekening moet worden gehouden.

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft vier appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)