krachten op een lichaam

Sam stelde deze vraag op 17 december 2011 om 20:16.

Hallo,

Mijn pws gaat over het verschil tussen straatvechten en een beoefende vechtsport. Hierbij behandel ik o.a. de aspecten kracht, weerstandskracht, gevoel.

Om deze vragen te kunnen beantwoorden gebruik ik een lichaam gemaakt van ballistische gel. Daar plaats ik krachtsensoren in die een klap kunnen opmeten. Ik gebruik 10 proefpersonen (5 jongens, 5 meiden) die ik elk eerst een normale slag laat uitvoeren en vervolgens voorafgaande aan de slag een draai naar binnen te maken (dus een karateslag).

Nou had ik al geconcludeerd dat het verschil kracht met name door de versnelling wordt bepaald, aangezien het gewicht gelijk blijft. Hierbij gebruikt ik de formule F= ma . Ik neem ook aan dat (mocht een karateslag meer kracht meten) dat de draai een versnellend effect heeft. Mocht een normale slag meer kracht hebben, dan neem ik aan dat de draai (bij een karateslag) juist de kracht afneemt en de karateslag zelf zich meer richt op het richten.

 Als volgende wou ik dus de weerstand van het lichaam bepalen. Ik neem aan dat het lichaam van een straatvechter robuuster zal zijn en daardoor eerder een klap weerstaat dan een vechtsporter. Ik ga hiervan uit met het feit dat een straatvechter eerder een klap opneemt en een vechtsporter een aanval eerder ontwijkt of afslaat. Ik weet alleen niet hoe ik deze theorie zou kunnen controleren. Daarnaast zou het ook handig zijn om de weerstand van het lichaam van ballistische gel te berekenen, zodat ik deze kan meenemen in mijn pws.

Ik hoop dat jullie mijn conclusie over de kracht kunnen bevestigen (of afdoen) en dat jullie mijn vraag over de weerstandskracht kunnen beantwoorden.

Alvast bedankt.

Reacties

Theo op 17 december 2011 om 22:12

> kracht met name door de versnelling wordt bepaald

Kracht is inderdaad vaak F = m.a   Maar meer algemeen en correct is het F = Δp/Δt   ook wel geschreven als F.Δt = Δp

Dan heb je het over een krachtstoot. Typisch wat gebeurt als gedurende een korte tijd een kracht ergens op wordt uitgeoefend. Zoals een karate-klap of een voetbal-schop of een auto-botsing. Die kort durende kracht resulteert in een verandering van de impuls p (=m.v) waarbij in dagelijkse omstandigheden (m=constant) een verandering in snelheid weergeeft.

De draai (als ik het verhaal goed begrijp) zorgt voor een extra snelheid (lineair langs de draaicirkel) die een bijdrage aan de impuls geeft en bij de overdracht (door de stoot) een grotere Δp geeft resulterend in een grotere krachtstoot F.Δt.

> een straatvechter eerder een klap opneemt en een vechtsporter een aanval eerder ontwijkt of afslaat

Een aanname die ik niet kan bevestigen of ontkennen. Maar iemand die "als een blok" staat zal de hele krachtstoot moeten inkasseren of opvangen in de korte tijd dat de stoot duurt. Iemand die meedraait zal door die draaiing een langere tijd (Δt) hebben om de kracht op te vangen of deels te ontwijken zodat de versnelling minder is (hetzelfde idee als de kreukelzone bij een auto die botst: meer tijd om tot stilstand te komen).

Dus betrek dit soort overwegingen als krachtstoot en impuls bij de vechtsportslagen.

Zie ook http://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/view.do?request.requestId=28190 in deze vraagbaak over een verwante vraag met judo.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)