Zonnecel uitmeten

Jim stelde deze vraag op 14 december 2011 om 17:45.

Hallo allemaal,

Mijn broer en ik doen een pws over een zonnecel die uit eindelijk toegepast moet worden in een radiografisch bestuurbare auto.

Nu willen we eerst de zonnecel uitmeten. We hebben hier een meetopstelling voor gemaakt waar ook een luxmeter bij betrokken is. We willen namelijk ook het rendement berekenen en dat kan niet als we niet weten hoeveel de lamp afgeeft. Nu zaten wij te denken aan een luxmeter, maar na wat gezocht te hebben op internet, zijn we er niet wijzer uit geworden of het wel mogelijk is om lux om te rekenen naar W/m2. We willen een gewone lamp gebruiken. Dus niet een lamp met één specifieke frequentie.

Kan iemand ons uitleggen of dit mogelijk is? Of dat we moeten kijken naar een andere oplossing?

Mvg,

Jim&Henk

Reacties

Jan op 14 december 2011 om 20:07

Dag Jim en Henk,

Voor een gewone gloeilamp mag je nog een continuespectrum verwachten, met een top afhankelijk van de temperatuur van het gloeidraadje.

zonder heel goede gegevens (spectrum) van je lamp en een berg rekenwerk (spectrum opsnijden in golflengtegebiedjes en in elk gebiedje benaderend omrekenen is er nauwelijks een fatsoenlijke schatting van het lichtvermogen van je lamp te geven op basis van een luxmeter.

Door te googlen met spectrum gloeilamp en zo kom je spectra tegen van allerlei lampen, soms met merk en type benoemd. Dan kun je dus beter andersom kiezen, kies een lamp waarvan je voldoende gegevens kunt vinden om met een redelijke benadering zo'n berekening te kunnen beginnen.

Of makkelijker nog, koop/huur/leen een lichtintensiteitsmeter (met de eenheid W/m² op de schaal). In principe weinig meer dan een geijkte zonnecel zeg maar, en het verlost je van een bérg ellende.

Groet, Jan

Jim op 15 december 2011 om 20:40

Hallo Jan,

 

Heel erg bedankt voor je antwoord! 

Kun je ons een site geven waar we zo'n dergelijke meter kunnen kopen? Of waar kunnen we er een bemachtigen?

 

Mvg,

 

Jim&Henk

Jan op 15 december 2011 om 22:02

Ik zou zeggen, google eens met

lichtintensiteitsmeter W/m2

of

irradiance meter W/m2

 

groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)