Reflexmeting

Beatrijs stelde deze vraag op 30 november 2011 om 20:38.

Beste Natuurkunde.nl,

Dit jaar maak ik een profielwerkstuk voor het vak biologie, maar daar zit een klein stukje natuurkunde bij. Het gaat onder andere om het meten van het reflex van de mens. Zo hadden wij, mijn partner en ik, het idee om lampjes op een rij om de beurt in te schakelen waarbij de proefpersoon de lamp zo snel mogelijk moet uitschakelen met de schakelaar naast het lampje (wij schakelen de lampjes in).



(We kunnen natuurlijk ook met behulp van een stokje door de hand zo snel mogelijk laten opvangen met een meetlint erop, maar wij willen een moeilijkere opstelling bouwen voor deze meting)
Alleen hebben wij een probleem met hoe wij het gaan registreren om resultaten te verkrijgen. Het idee was om de personen te filmen en vervolgens de reactietijd uit het filmpje te bepalen.
Hoe zou dit mogelijk zijn? Eventueel met Coach? Heeft u daarnaast nog andere suggesties om het reflex te kunnen registreren om goede meetresultaten te verkrijgen?
Bijgaand een mogelijke opstelling met de lampjes. 

Ik hoop snel en reactie van u te ontvangen.
Alvast bedankt. 

Met vriendelijke groet,
Beatrijs Hoorweg

 

Reacties

Theo op 30 november 2011 om 20:48

Er zijn allerlei methoden om reactie-tijden te meten. Die van een vallend meetlatje is een bekende. (het werkt ook met een tien euro biljet - dat maakt het spannender (het is te kort en valt altijd door de hand voordat iemand het tussen de vingers kan vastknijpen)

Pas echter op met "ingewikkelde" of "leukere" (voor de toeschouwer?) opstellingen. Je meet dan niet alleen maar reactietijden maar ook de tijd nodig om te beseffen welk lampje, vervolgens je armen mechanisch naar die lamp te laten draaien en met de hand op een knop te drukken. Een deel van die tijd is reactie, maar een ander (wisselend) deel is nodig voor al die andere activiteiten. Probeer het simpel te houden en je helemaal op de reactietijd te richten.  Dat kan ook door een vast lampje ineens aan te doen waarop iemand meteen als reactie een (al in de hand gehouden) knop indrukt.

 

Jan op 30 november 2011 om 21:14

Ook zijn er op internet diverse applets te vinden waarmee je reactietijden kunt meten, reagerend op kleurveranderingen, geluiden en dergelijke.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)