Ampere en Volt

kim stelde deze vraag op 08 november 2011 om 12:31.

Wat is het verschil tussen een lampje en een weerstand, in ampère en volt?

Groetjes,

Kim en Anouk

Reacties

Theo op 08 november 2011 om 13:38

Een lampje is een speciale vorm van een weerstand.

Een elektrische weerstand is elk voorwerp (lampje, koelkast, maar ook het "weerstandje" dat je in schakelingen gesoldeerd ziet) dat een spanningsval veroorzaakt als aan de ingang een elektrische stroom met spanning U1 binnenkomt en die stroom met lagere spanning U2 het voorwerp verlaat. (Er blijft geen stroom in het voorwerp achter).  Die spanningsval U = U1 - U2 wordt veroorzaakt door de weerstand die de stroom moet overwinnen om bij de ingang binnen te komen en bij de uitgang weg te stromen.

Het verschil tussen een schakelingsweerstand en een lampje is dat de eerste geen licht geeft en alleen warmer wordt terwijl het lampje gemaakt is om de weerstand die de stroom ondervindt te gebruiken om een draadje te laten gloeien en licht te doen geven. (LED lampjes geven licht door de elektrische energie op een andere manier te gebruiken om licht te geven in halfgeleidermateriaal).

Volt is de meeteenheid van spanningsval over een weerstand

Ampere is de meeteenheid voor de stroomsterkte die door een weerstand gaat. De stroomsterkte is in een simpele schakeling (batterij minzijde - draad - lamp - draad - batterij pluszijde) overal hetzelfde.

Ohm is de meeteenheid waarin de mate van weerstand wordt uitgedrukt.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zes appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)