Vraag over bb' en ll'

Melvin stelde deze vraag op 02 november 2011 om 12:53.

Hallo,

 

Bij lenzenformules word er gesproken over bb' en ll', deze weet ik wel te vinden dmv een tekening maar is er een formule met bb' en ll' en zoja wat bereken je daarme? 

 

Melvin, 3e jaars atheneum leerling. 

Reacties

Theo op 02 november 2011 om 13:12

Een figuurtje met waar ll' en bb' voor staan zou wel handig zijn want dit zijn geen "standaard" benamingen, maar een handige keuze voor de situatie.

Hoogstwaarschijnlijk (en nu gok ik op Systematische Natuurkunde boeken) betekent LL' de lengte van een voorwerp dat je door een lens wilt afbeelden. Het is de echte lengte van een voorwerp.

De lengte BB' is de afbeelding van dit voorwerp door de lens. Dat kan een echte afbeelding zijn (op een muur, film of projectiedoek) of een virtuele (zoals bij een loep) die je niet kunt afbeelden of "vastpakken".  Bij een echte afbeelding staan voorwerp en afbeelding aan andere kanten van de lens. Bij een virtuele afbeelding staan beiden aan dezelfde kant van de lens.

Wat je er mee kunt is o.m. bepalen hoeveel groter het voorwerp wordt afgebeeld (de "vergrotingsfactor (aangeduid met M of N)"):

M = BB'/LL'

Het is ook gelijk aan de afstandsverhouding van het voorwerp tot de lens (voorwerpsafstand v) en dat van het beeld tot de lens (beeldafstand b):

M = b/v

Kijk nog maar eens bij lenzenformule (1/f = 1/v + 1/b) of  vergrotingsfactor (M = bb'/ll' = b/v)  in je boek - daar kom je ze vast allemaal tegen.

Melvin op 02 november 2011 om 13:59

Aah, klopt. Het gaat inderdaad om een beeld en vegroting (bijv. een dia op een scherm) Dat was wat ik wou weten. m = bb'/ll', de lenzenformule staat wel in mijn boek, maar de vegrotingsformule ook, maar niet zo duidelijk als het me nu is uitgelegd. Bedankt! 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zeven appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)