waterkristallen bij verschillende temperaturen

b. stelde deze vraag op 26 oktober 2011 om 20:36.

Als je een bv een potje doperwten van +20C in een vriezer zet van -20C kan het dan zijn dat door de kou wat bij -20 erg weinig vocht bevat, vocht uit de erwten trekt en de erwten droger worden?

dit zou dus in houden dat er bij -20 nog verdamping plaats vindt?

En heb je dit ook nog als je erwten van +2C  gaat invriezen, of is naarmate het temperatuur verschil minder is het effect ook verminderd.

Reacties

Jan op 26 oktober 2011 om 21:31

Dag b.klein,

De redenen liggen wat anders dan je stelt, maar ja, ook bij -20°C vindt er nog verdamping plaats. Dat noemen we dan "sublimeren", dwz een fase-overgang rechtstreeks van vaste stof naar gasvorm. 

Dat is een van de redenen dat we voedsel nooit open in de vriezer leggen, maar in speciale diepvriesdoosjes of -zakjes. Anders droogt het na enige tijd letterlijk uit.

Groet, Jan

b.klein op 31 oktober 2011 om 11:45

zijn er manieren om deze verdamping tegen te gaan?

Theo op 31 oktober 2011 om 12:07

Verdampen gebeurt als de toegestane maximale dampdruk van een stof bij een bepaalde temperatuur nog niet is bereikt. Daarboven condenseert/verrijpt evenveel als er verdampt/sublimeert.

Je kunt de maximale dampdruk het snelst bereiken door een stof afgesloten te houden (de damp kan nergens heen en de vaste ruimte is sneller verzadigd) en zo klein mogelijk - bijv een afgesloten zak. Vacuumzuigen van zo'n pakje maakt de dampruimte nog kleiner.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft tweeëntwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)