Kogellager ipv houtenschijf (muizenvalauto)

Charlotte stelde deze vraag op 07 oktober 2011 om 18:20.
Hallo, Ik ga een muizenvalauto maken. Hiervoor heb ik bedacht dat ik het touwtje (die om de muizenval is gespant) zal heen draaien om een houten schijf(=soort wieltje met een inkeping waar het touwtje om heen zal gaan en ook aan de as van het grote wiel is bevestigd, aan de achterkant van het voertuigje)

Nu heb ik laatst iets gelezen over een kogellager, dat ik die heel goed zou kunnen gebruiken in van plaats van het houten schijfje. Nu heb ik het probleem: welke maat(voor kogellager) zou ik hiervoor moeten kiezen: de as (achterste wiel) is 4 mm en het houten schijfje dat ik nu heb is 30 bij 11 mm



Dus ik dacht: het beste is gewoon eentje nemen van de zelfde maat als het houten schijfje. Mijn oog viel op deze kogellager (zie 2e afbeelding) De winkel zegt dat ze geschikt zijn voor 4 mm as, dus PERFECT! maar de maten verschillen van die van de houten schijf, is het dan toch erg? Sorry voor het verwarrende verhaal(!) Normaal schrijf ik niet zo beroerd.



Reacties

Jan op 07 oktober 2011 om 19:31

Heb je er ook over nagedacht dat dit kogellagertje nogal zwaar is, en dat er dus energie in gaat kruipen om dat met het wagentje mee op gang te slepen, maar tevens om de draaiing op gang te brengen?  

groet, Jan

Charlotte op 07 oktober 2011 om 20:29
Inderdaad, daar zit wat in. Over het geheel is de constructie al heel licht, ik geloof dat het dus geen kwaad doet ergens een iets zwaarder onderdeel vast te zetten, daarbij is het onderdeel oko heel praktisch.Om nu even terug te komen, dit was officieel niet mijn vraag. Het ging over de afmetingen?? Dankuwel.
Jan op 07 oktober 2011 om 23:21

Dag Charlotte,

Als het daarom gaat, ik kom er niet goed uit wat eigenlijk de functie is van dat houtenwiel/kogellager in het geheel van jouw muizenvalauto. Dan is eht antuurlijk ook onmogelijk om te bedenken of grotere of kleinere maten een gunstig of ongunstig effect zullen hebben.

Heb je niet een of andere bouwtekening of zo waaruit de werking van het geheel goed is af te leiden? 

Groet, Jan

Charlotte op 08 oktober 2011 om 16:01

Hoi,

 Zo ziet het eruit:

 

Zie ook de bijlage. Hoor het graag.

 

Bijlagen:

Jan op 08 oktober 2011 om 16:47

Ah, en dat schijfje is nummer 4?.

In dat geval, bedenk eens, dat houten schijfje, moet dat vást op de as komen of minstens in één richting niet draaibaar zijn t.o.v. de as, of vrij alle kanten op kunnen draaien rond die as??

Denk dan eens na over je kogellager?

Groet, Jan 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft vijf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)