onzekerheid

Willem stelde deze vraag op 05 oktober 2011 om 05:20.

Heisenberg zegt, kort door de bocht, dat de locatie en de impuls van elementaire deeltjes niet tegelijkertijd bepaald kan worden. Is dit de reden dat kwantummechanicaberekeningen altijd kansberekeningen zijn?

Reacties

Theo op 06 oktober 2011 om 10:33

Ook dit is wat kort door de bocht en eerder andersom.

Quantummechanica is een waarschijnlijkheidsrekening op atomair niveau. De golffunctie Ψ van een deeltje geeft de waarschijnlijkheid aan het deeltje op die positie aan te treffen - met als verbluffend resultaat het "tunnel-effect" waarbij een deeltje zich ergens kan bevinden waar het klassiek nooit zou kunnen zijn.

Binnen deze waarschijnlijkheden is er altijd een onzekerheid of iets zich ergens bevindt. Dat wordt door Erwin Heissenberg als de "onzekerheidsrelatie" aangegeven waarbij enkele eigenschappen van een deeltje nooit met volledige nauwkeurigheid tegelijk te bepalen zijn en hoe nauwkeuriger je de ene probeert te meten, hoe onnauwkeuriger de andere wordt. Zo zijn positie en impuls of energie en tijd nooit gelijk nauwkeurig meetbaar.

Maar omdat quantummechanica gebaseerd is op waarschijnlijkheid volgt de onzekerheidsrelatie, niet andersom (zoiets als "ik denk, dus ik besta" geldt niet andersom "ik besta dus ik denk")

Meer over Heissenberg's relatie:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Onzekerheidsrelatie_van_Heisenberg

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft vijf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)