Caissonziekte

Yasmine stelde deze vraag op 16 september 2011 om 10:37.

Voor natuurkunde moet ik een practicum maken over de duikersziekte.

:Caissonziekte of duikersziekte is een ziektebeeld dat zich kan voordoen bij mensen die, na onder verhoogde luchtdruk te hebben gewerkt, weer in een omgeving met een lagere druk terugkomen, zoals duikers of mensen in een vliegtuig na een snelle decompressie.

Ik ben van plan om cola in een buis te doen en dat te schudden. Zodat er bellen ontstaan. Maar verder weet ik eerlijk gezegd niet wat ik moet doen. Want die bellen ontstaan toch door de koolzuur en niet doordat er lucht ontstaat in de buis/longen. Verder snap ik heel het practicum niet. Kan iemand me aub uitleggen wat ik moet doen??

Bedankt!!

 

Reacties

Theo op 16 september 2011 om 11:08

Begin eens met wat informatie over caissonziekte op te zoeken in boeken of internet (bijv http://nl.wikipedia.org/wiki/Caissonziekte ) om jezelf een beeld te geven van wat het nu is en waarom duikers dan weer geleidelijk naar boven moeten komen.

Blijkbaar moet je er een praktikum over doen. Dat zal dan proberen een paar verschijnselen die bij caissonziekte voorkomen na te bootsen zodat je ermee kunt experimenteren. Wat gebeurt er als ik DIT doe? Of DAT? Is er een verband? Zo'n praktikum is ook in een lesuur te doen - de "echte" caissonziekte bij duikers zou vele uren onder water betekenen.

Waarom wil je ineens Cola in een buis schudden? Zelf verzonnen? Wat was je reden? Of is dat deel van het praktikum? Welke overeenkomst heeft een buis Cola dan met zo'n duiker en zijn bloedbaan (blijkbaar door Cola gesimuleerd)?

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)