Isolatie en afkoelsnelheid

Bacchus stelde deze vraag op 04 april 2005 om 21:30.
hoi,

ik ben (nog steeds) bezig met een praktische opdracht voor natuurkunde. ik ben tegen een probleem aangelopen in het verwerken van de meetresultaten. mijn onderzoek bestaat eruit verschillende diktes piepschuim om een met water gevuld bakje te doen. de afkoelgrafieken die ik heb gekregen, van de verschillende diktes kloppen nog gewoon, maar als ik een grafiek wil maken waarin de dikte staat uitgezet tegenover de afkoelsnelheid gaat het mis. moet deze lijn nu exponentieel verlopen of lineair? wie kan het me zeggen

Groet, Bacchus

Reacties

Lisa op 06 april 2005 om 18:29
Hallo,

De warmtegeleidingscoëfficiënt λ drukt uit hoeveel energie per seconde  (in Watt) door een vlak van 1 m2 gaat bij een dikte van 1 m, per Kelvin of graad Celcius temperatuurverschil tussen beide zijden van het vlak.bij een gelijk temperatuurverschil zal bij een dubbeldikke isolatie dus maar de helft van de warmte stromen.
Daarmee daalt dus ook het temperatuurverschil en daarmee de warmtestroom en zo lijkt het ingewikkeld. Maar als je dat wiskundig uitwerkt (of in een simpel excelmodelletje steekt) betekent dat toch dat een bepaalde hoeveelheid warm water bij een dubbeldikke isolatie half zo snel afkoelt tot een bepaalde temperatuur bereikt is.

Tot zover gaat het in theorie dus goed. In de praktijk zal dat vast niet zo mooi lineair verlopen. Kun je bedenken waarom bijvoorbeeld de factor "m²" bij een dubbeldikke isolatie rond een potje een rolletje gaat spelen? 

groetjes lisa.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft veertien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)