massa zon bepalen

XXemmaXX stelde deze vraag op 07 september 2011 om 18:48.

Hey allemaal,

ik zit nu in de 3e van het Gymnasium en kreeg deze vraag vandaag voor Natuurkunde, helaas snap ik dus niet goed wat en hoe ik deze vraag moet beantwoorden. Vandaar dat ik hem hier even plaats en hoop dat iemand me kan helpen !

- Stel dat de zon zijn hele verdere leven per seconde evenveel waterstof zou blijven verbranden als hij nu doet (Elke S(ec.) wordt er in de kern van de zon 700 miljoen ton waterstof omgezet in 695 miljoen ton helium. de 5 miljoen ton die 'overblijft' wordt uitgestraald in de vorm van zichtbaar licht en andere elektromagnetische straling.) Wat is dan op dit moment de (minimale) totale massa van de zon ?

Natuurlijk wil ik wel de uitleg van jullie antwoordt erbij want het gaat er natuurlijk uiteindelijk om dat ik snap wat ik moet doen ;) !

alvast heel erg bedankt !

XXemmaXX

Reacties

Jan op 08 september 2011 om 00:01

Dag Emma,

Ze vragen wat de massa van de zon momenteel zou moeten zijn, ze geven je hoeveel massa de zon elke seconde verliest. Ik mis dus een gegeven: wat was de massa van de zon bij haar ontstaan en hou oud is de zon? Heb je misschien ergens overheen gelezen? want met die twee ontbrekende gegevens erbij wordt dit een vrij simpel rekensommetje in de trant van: "Nederland heeft 17 miljoen inwoners en elke dag komen er 300 bij. Hoeveel Nederlanders zullen er naar verwachting over drie jaar zijn?"

Dus, heb je die ontbrekende gegevens ergens, of wordt er bijvoorbeeld van je verwacht dat je die ergens kunt opzoeken?

Groet, Jan 

Theo op 08 september 2011 om 00:12

Voor wat meer achtergrondinformatie over de Zon: http://nl.wikipedia.org/wiki/Zon

(zoeken in Wikipedia of met Google is geen garantie op correcte informatie - maar leid je wel naar plekken waar zinvolle gegevens te vinden zijn)

XXemmaXX op 08 september 2011 om 15:00

nou dat is noujuist het punt eigenlijk..... die informatie staat dus nergens in het boek (op de pagina's die hierover gaan) en er staat boven de opdrachten of je internet nodig hebt of niet en dat was dus nu niet het geval.... Bovendien heb ik heel goed opgelet tijdens de les en letterlijk ALLES genoteerd. Daarom vind ik het juist zo verwarrend.

Dankjewel voor de site ! Ik ga er direct even op kijken !

Theo op 08 september 2011 om 16:05

>en er staat boven de opdrachten of je internet nodig hebt ofniet en dat was dus nu niet het geval...

Les 1 in het leven: aanwijzingen zijn handig maar dienen niet slaafs opgevolgd te worden. Gezond verstand gebruiken is altijd aanbevolen. Internet is niet strikt nodig - een boek, naslagwerk of andere bron van informatie mag ook. Niet alles zal altijd in je schoolboek staan.

Zoals Jan al aangaf zijn er onvoldoende gegevens om te bepalen/berekenen wat je wilt. 5/700-ste deel wordt blijkbaar in straling omgezet en maakt de Zonsmassa minder. Wat op dit moment de massa van de Zon is kan hieruit niet worden afgeleid (vergelijk: Jan geeft elk uur 3 euro uit. Hoe oud is Jan?)

Als je informatie nazoekt zul je ook lezen dat slechts in een beperkt deel van de zon massa via kernfusie in straling wordt omgezet. Dat gebeurt dus zeker niet in de hele Zonnebol.

Of je mist gegevens of de vraag is verkeerd gesteld of...

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)