Rotatie energie

Laura stelde deze vraag op 31 maart 2005 om 11:16.
Hoe kun je de rotatie energie berekenen met behulp van een schans en een knikker. Verschillende gewichten naar beneden laten rollen, tijd en afstand meten en dan de snelheid bepalen. Met behulp van welke formule bepaal ik dan de rotatie energie??? Bedankt!!!

Reacties

Melvin op 31 maart 2005 om 16:16
Beste Laura,

Rotatie-energie wordt gegeven door: E=0,5*I*ω2 ,
met I het traagheidsmoment en omega de hoeksnelheid

Je weet hoe groot de energie de knikker onderaan de schans is (door hoogteverschil) Deze energie gaat zitten in kinetische energie en rotatie-energie. De kinetische energie kan je halen uit de snelheid die de knikker had toen hij van de schans los kwam. De rotatie-energie blijft dus over. Verder moet je bedenken dat de snelheid en de hoeksnelheid een relatie hebben (als de knikker niet over de schans slipt).

Hopelijk heb ik je hiermee op weg geholpen.
Groeten, Melvin
Dugaucquier op 12 februari 2013 om 20:45

Laura, 31 mrt 2005

Hoe kun je de rotatie energie berekenen met behulp van een schans en een knikker. Verschillende gewichten naar beneden laten rollen, tijd en afstand meten en dan de snelheid bepalen. Met behulp van welke formule bepaal ik dan de rotatie energie??? Bedankt!!!

Beste

Ik heb een vraag: wij moete een schans maken van een materiaal, hoogte is 1 meter, vorm van de schans mag ik zelf kiezen en de lengte ook, we moeten een kogellager van 15 cm diameter van de schans laten rollen met geen begin snelheid.

mijn vraag is nu: hoe bepaal je nu de vorm?

met vriendelijke groeten 

Anthony Dugaucquier

Jan op 12 februari 2013 om 20:52

Dag Dugaucquier,

de vorm van de schans hangt af van wat je de knikker wilt laten doen. 

Afstandsrecord? Hoogterecord? 

Groet, Jan

Anthony op 17 februari 2013 om 16:28

Afstands record

Jan op 17 februari 2013 om 19:16

Dan kan ik je deze aanbevelen:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Kogelbaan

En dan maar eens gaan spelen met hoogtes en hoeken om tot een optimale afstand te komen. Als je dat een beetje handig in excel stopt kun je spelen naar believen.

Groet, Jan

Anthony op 12 maart 2013 om 16:22

Beste

Ik heb uw raad op gevolgd, en bekom volgende resultaten die ik door logisch verstand had verwacht: laat de bal van 1 meter tot helemaal beneden rollen en schiet af onder een hoek van 45°

door empirische resultaten moet je de bal los laten onder een hoek tussen de 55° en 60°, allemaal heel logisch. ( niet te veel wrijving maar ook niet te weinig want anders geen rollende maar schijvende wrijving)

 

maar ik zit nog met 1 onbekende en dit is de cirkel om van de 55° a 60° naar een 45° hoek te gaan, zonder onze bal te hard wordt afgeremd door, veel wrijving of een bots bijvoorbeeld

 

zie tekening

 

Jan op 12 maart 2013 om 16:51

Dag Anthony,

je duidt zelf al duidelijk de "pijn"puntjes aan. Hier kan ik ook op het gevoel geen duidelijk recept geven. Dus het antwoord ga je proefondervindelijk moeten zoeken, of anders modellerend.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft tien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)