Langzaam rijden treinen

marcel stelde deze vraag op 10 juli 2011 om 14:33.

Machinisten krijgen opdracht om langzamer te gaan rijden als projectielen b.v. stenen worden gegooid. Waarom is dit en welke theorieen liggen hier achter. Mij is geleerd dat de schade groter is als de trein meer snelheid heeft. Ik vermoed dat energie in dit geval de snelheid van de trein en de snelheid van het projectiel alsmede de massa van beide objecten hierop van invloed zijn. Ook wil ik weten of er verschil ontstaat bij inslag aan de zijkant en voorkant van de trein

 

Reacties

Jan op 10 juli 2011 om 16:12

Dag Marcel,

Er zijn gevallen te bedenken waarin ik de machinist juist opdracht zou geven sneller te gaan rijden, namelijk als vandalen langs achteren stenen naar de trein zouden gooien.

Kijk, beweging is relatief, en bewegingsenergie dus ook.

 Daarmee bedoel ik dat als jij met 5 m/s t.o.v. het aardoppervlak  op mij af fietst, en ik met 6 m/s t.o.v. het aardoppervlak een steen naar jou toe gooi, die steen t.o.v. jou een snelheid heeft van 11 m/s, wat dus flink van "au" zal doen.

Anderzijds, gooi ik nog zo'n steen achter je aan zodra je me gepasseerd bent, dan zal die steen t.o.v. jou nog maar een snelheid van 1 m/s hebben, en dat voel je misschien niet eens door je jas heen.

Beredeneer zelf de volgende twee gevallen: jij staat stil, en ik gooi een steen met 6 m/s naar jou. Of, ik hang een steen vanaf een viaduct aan een touwtje stil naar beneden, en jij fietst er met 6 m/s onderdoor......

Duidelijk zo?

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)