de maan verder van de aarde

Anne stelde deze vraag op 24 mei 2011 om 12:53.

Ik wil berekenen hoe lang het duurt voordat de maan weg is van onze aarde. De maan gaat per jaar ongeveer 4,0 cm verder van de aarde staan, maar ik weet niet hoe ik moet berekenen hoe lang het duurt voordat de maan echt 'weg' is en hoelang het duurt voordat de maan geen invloed meer uitoefend op de aarde. Weet iemand hoe dat moet?

Alvast Bedankt!

Reacties

Jan op 24 mei 2011 om 15:45

Dag Anne,

Ik heb even in het Engels voor je rondgegoogled. Bronnen lopen uiteen qua cijfers, maar een ruw gemiddelde van wat ik las komt neer op:

Over een paar miljard jaar staat de maan naar verwachting ongeveer 1,6 x zover als nou, en zal dan niet meer verder raken. Dat de maan "afdrijft" komt omdat de getijdebult op aarde (door de aantrekkingskracht van de maan veroorzaakt) de maan een steeds groter wordende snelheid geeft. Bind maar eens een steen aan touwtje, en hoe sneller je dat steentje om je heen laat ronddraaien hoe verder het van je weg probeert te gaan hangen. Dat lijkt daar wel een beetje op.

Maar als de maan meer energie krijgt kóst dat de aarde energie, en gaat die langzaam maar zeker trager draaien. Daardoor wordt dat "bulteffect" kleiner, de maan zal minder snel afdrijven, etc etc. Er komt dan ooit een moment dat de maan even snel rond de aarde draait als dat de aarde zélf ronddraait (schattingen zijn eens in de 55 huidige dagen) Tegen die tijd gaan er dus nog maar ongeveer zeseneenhalve dag in een jaar.

Als de aarde eenmaal net zo snel draait als dat de maan rond haar draait hebben we geen wisselde getijden meer, en is daarmee ook dat effect verdwenen dat de maan een steeds grotere snelheid zal geven.

Dat zijn geen berekeningen die we even in een paar formules gieten, want het ene effect heeft invloed op het andere, en dat weer op het volgende effect én op het eerste etc. Een computermodel lijkt dan de aangewezen weg.

Groet, Jan

Theo op 24 mei 2011 om 22:38

Sterrenkunde is machtig interessant en een groot laboratorium voor natuurkunde-op-grote-schaal en natuurkunde-in-extremis . Daar hoort ook wiskunde bij en niet altijd van de simpele soort (en vaak alleen maar numeriek met computers uit te rekenen). Maar dat neem je voor lief omdat de resultaten vaak fascinerend zijn.

Maan/Aarde getijden-berekeningen zijn niet simpel, 3-lichamen problemen Maan/Aarde/Zon ook niet maar voor de astronoom die het interesseert is het een uitdaging er toch een vinger achter te krijgen!

(Er is trouwens een in mijn ogen slechte sci-fi serie Space:1999 waarbij de Maan door een nucleaire explosie helemaal van de Aarde losschiet en elke week in een nieuw planetenstelsel eventjes bij een planeet aanhaakt om een avontuur te beleven. Een soort ronde USS Enterprise met even onmogelijke verplaatsingen door de ruimte)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft acht appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)