lichtbron variabele frequentie

thomas stelde deze vraag op 22 maart 2005 om 13:58.

Quote
is het praktisch realiseerbaar om een lichtbron te creeeren met een variabele frequentie aangezien je dit met radiogolven wel kan... ik weet dat de frequentie van zichtbaar licht aanzienlijk groter is dan die van radiogolven. Men kan microgolven maken dus de stap naar infrarood licht is klein maal 10 ik hoop dat u hier een antwoord op heeft. Ik bedoel dus dat je een antenne maakt met een zeer snelle wisselspanning. (tenminste ik d8 dat microgolven ook zo opgewekt werden)

alvast bedankt

Reacties:

Lisa
22 maart 2005 om 17:09
Quote
Hallo,

je zou wit licht op een tralie kunnen laten vallen waardoor het uitsplitst in verschillende (golflengtes/)frequenties, dan zou je er een spleet achter kunnen zetten en door de spleet te verplaatsen varieer je dan de frequentie van het licht. Het is helaas dus niet zo'n mooi oplossing als bij radiogolven.

Succes.
Rob
22 maart 2005 om 22:42
Quote
Met Gigahertzen zoals in een microgolfoven kun je dit doen. Met Terahertzgolven wordt dit langzaam mogelijk (maar eigenlijk hebben ze het dan over 0.1 Terahertz, en niet hoger). Bij zichtbaar licht hebben we het over Petahertz, dat is echt nog een aantal ordes van grootte te snel voor schakelende elektronica. Een variabele lichtbron is wel te maken, zoals in het eerdere antwoord al gesuggereerd is een mogelijkheid om een witte lichtbron te "zuiveren" met een prisma of een rooster. Ook kun je (lastiger als hobby) gebruik maken van een zogenaamde kleurstoflaser; deze zijn instelbaar!

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)