Veer indrukken en loslaten na paar seconden

Gigi stelde deze vraag op 09 juli 2015 om 11:22.

  Project Universiteit:

Opdracht: Veer indrukken, moet ingedrukt blijven (dus moet 2 seconden vastgehouden worden) Vervolgens moet hij vanzelf losschieten zonder behulp van elektriciteit. 

Ik wil graag jullie mening horen :) Ik ben nu aan het werk met air pressure. Veer wordt ingedrukt en activeert bij het indrukken de luchtdruk. Na een paar seconden laat hij automatisch los en schiet de veer weer los. 

Hebben Jullie nog ideeën? Alvast bedankt :)

Reacties

Jan op 09 juli 2015 om 11:58
dag Gigi,

Als ik je goed begrijp zoek je dus eigenlijk een systeem dat een ingedrukte veer kan vasthouden en na een instelbare tijd (hier 2 s) weer loslaat. En dat systeem mag niet elektrisch zijn, dus bijvoorbeeld een vertraagd afvallend relais is niet toegestaan.

Het lijkt me dat er een vrijwel eindeloze keus overblijft voor de meest fantasievolle "triggers": slingers, uurwerkjes, rollende knikkers, lonten, domino's,  ik zou zeggen, google eens wat "Rube Goldberg" voor een eindeloze inspiratiebron en uren youtube-plezier.

Groet, Jan
Gigi op 09 juli 2015 om 13:02
Hi Jan,

Ik wil gebruik maken van hydraulische tijdsvertraging. Weet jij toevallig hier wat van?

Gr
Jan van de Velde op 09 juli 2015 om 13:20
Niet tot in alle praktisch-technische details, maar aangezien je met hydrauliek in principe werkt vanuit een drukvat met (redelijk) constante druk moet het debiet en daarmee de looptijd van een zuiger prima in te stellen zijn met een regelventiel.
Gigi op 09 juli 2015 om 13:34

Dankjewel,

Zelf was ik hier ook mee tewerk gegaan. Ik ben nu bezig om de inhoud van het drukvat te berekenen voor een bepaalde kracht en de looptijd hiervan. 

Nu moet ik de veer indrukken, de veer moet gespannen blijven (dus dicht)(Mag niet naar links en rechts schieten, alleen naar boven en beneden) en ondertussen komt de hydraulische tijdsvertraging van ongeveer 2 seconden. Wanneer deze 2 seconden voorbij zijn, moet de veer weer vanzelf open springen.

Ik ben zelf pas net begonnen met het progamma solidworks. Ik weet niet of u daarmee werkt, graag zou ik willen weten hoe u denkt over dit en natuurlijk mijn idee.

mvg,

Jan van de Velde op 09 juli 2015 om 13:42
Je idee lijkt me prima uitvoerbaar.
Met solidworks kan ik je verder niet helpen :(

groet, Jan
Gigi op 09 juli 2015 om 13:45

Bedankt voor je tijd,
Ik hoop dat iemand anders mij hiermee zou kunnen helpen.

Gr

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft eenendertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)