Extra stof door boeken

Mark stelde deze vraag op 30 april 2011 om 22:51.

Beste mensen van Natuurkunde.nl,

 

Ik zit nu in HAVO-5, en ik heb eigenlijk een probleem, Natuurkunde is wat minder uitdagend, wat overig resulteert in een aantal lessen voorop lopen.

Dit probleem was ook met scheikunde, dus ik heb uit mijn bibliotheek een boek over scheikunde gehaalt, voor "advanced high school students" (Chemistry, seventh edition, door Steven S. Zumdahl en Susan A. Zumdahl).

Nu heb ik ook daarvoor gezocht voor natuurkunde, maar ik kon erg moeilijk studieboeken vinden over natuurkunde.

Dus: Weten jullie goede boeken van ongeveer universitair niveau? (het boek Chemistry lag er dicht bij en dat ging erg goed)

Het maakt niet uit of het Engels is, als het maar geen andere taal is dan Engels of Nederlands.

Het liefst zou ik het willen lenen, maar ik vind het niet erg om ze te kopen, als jullie een goed boek kennen.

Alvast hartelijk bedankt,

 

Mark

Reacties

Theo op 30 april 2011 om 23:04

Ik kan je zeker Randall Knight's  "Physics for Scientists and Engineers" aanbevelen (details: zie www.amazon.co.uk )

Als je "Physics" als search-criteria aangeeft voor boeken bij Amazon dan vind je een aantal undergraduate textbooks over natuurkunde. Bekend zijn Resnick & Holiday (al vanuit 1960), Cutler, Alonso & Finn, Walker...

Een klasse apart is Feynmann's Lectures on Physics. 3 delen van een eminent natuurkundige maar qua schrijfstijl ben ik hem pas veel later gaan waarderen en kon ik als student destijds hem niet zo pruimen.

Voor scheikunde vond ik "Chemistry - The Central Science" wel goed (al is scheikunde natuurlijk alleen maar centraal voor scheikundigen. Wis- en natuurkundigen hebben daar heel andere ideeen over)

Jaap op 30 april 2011 om 23:05

Dag Mark,
Als je nu in havo 5 zit, zijn je lessen (bijna) achter de rug en doe je over enkele weken centraal examen?
Pittiger natuurkunde kun je vinden in schoolboeken voor het vwo. Bij voorbeeld Systematische Natuurkunde, Newton of Stevin.
Weet je al welke vervolgopleiding je wilt gaan doen, en zit daar ook natuurkunde in? Dan kun je boeken zoeken die daarop aansluiten.
Groeten,
Jaap Koole

Mark op 30 april 2011 om 23:33

@Theo de Klerk

 

Dankjewel voor de eerste titel, maar is het niet handiger om het bij Bol.com te kopen? ( http://www.bol.com/nl/p/engelse-boeken/physics-for-scientists-and-engineers/1001004005568256/index.html ). Of is er een reden waarom je Amazone aanraad, afgezien van het (grotere) aanbod?

En ik haalde het scheikunde boek erbij slechts om de ervaring met boeken van dat niveau te laten zien;).

 

@Jaap Koole

Ik wil zelf wel wat doen met natuurkunde, maar wat precies, dat weet ik nog niet:(. Ik doe dit jaar CE alleen voor de vakken Engels en Scheikunde, dit heeft niks te maken met prestaties op school.

En of ik VWO boeken moet gaan lezen? Ik weet niet of dat genoeg uitdaging geeft en zoveel extra zegt. Want bij scheikunde zie ik steeds (mijn leraar wilt vaak wel wat extra zeggen) dat VWO net wat dichter bij de waarheid te zitten (of exacter), bijvoorbeeld door aan te geven dat in een zure oplossing H3O+ deeltjes zitten.

Jaap op 01 mei 2011 om 12:31

Dag Mark,
Als over een jaar centraal examen natuurkunde doet, is de volgende mogelijkheid misschien interessant. Het is wettelijk mogelijk dat een havo-leerling een vak op vwo-niveau afsluit met een vwo-schoolexamen en hetzelfde centraal examen als de vwo-leerlingen maken. De leerling krijgt dan een havo-diploma met de aantekening dat het vak natuurkunde op vwo-niveau is afgesloten. Dit kan alleen als de school hiervoor de gelegenheid biedt.
Een van mijn leerlingen heeft vorig jaar een havo-diploma gehaald en natuurkunde op vwo-niveau met het eindcijfer 7 afgesloten.
Bij het natuurkunde-examen is er een aanzienlijk verschil tussen de havo en het vwo, zowel wat betreft de onderwerpen die aan de orde komen als de moeilijkheidsgraad.
Groeten,
Jaap Koole

Mark op 01 mei 2011 om 13:53

@Jaap Koole

Het is wel interesssant wat je aanhaalt, alleen is het grote probleem dat ik geen VWO-examens kan doen op mijn school, of VWO kan volgen (dat is de reden waarom ik HAVO doe, en natuurijk, er is een reden waarom ik op deze school zit, maar daar wil ik het liever niet over hebben).

Wat ik wil gaan doen is volwassen-opleiding VWO, in 1 jaar (VAVO), aangezien ik niet meer op de universiteit kan komen door propeduise.

Waarin zit het grootste verschil met HAVO en VWO natuurkunde of is dat moeilijk te zeggen?

Theo op 01 mei 2011 om 15:20

Mark, 30 apr 2011

@Theo de Klerk

 Dankjewel voor de eerste titel, maar is het niet handiger om het bij Bol.com te kopen?

Ik wil geen bepaald adres koopadvies geven - maar Amazon heeft vaak de betere beschrijving en soms ook reacties van lezers. Bol.com heeft dat veel minder. Daarnaast zijn ze soms veel duurder (een boek van 1 dollar in Amerika kost ook vaak 1 pond sterling in Engeland en 1 euro in Nederland. Die logica ontgaat mij volledig).

VWO is wat uitdagender/diepgaander dan Havo (ze hebben ook een jaar extra) maar als je universitair zoekt omdat het je qua natuurkunde makkelijk afgaat, dan moet je wat verder zoeken...

 

Theo op 01 mei 2011 om 18:00

Een aardige, gratis, reeks boeken in PDF formaat die op plekken wel diepgravend kan zijn voor de nieuwsgierige Havo/VWO'er vind je op http://motionmountain.net/

Wel in het Engels (of Duits...) maar in elk geval gratis. De meeste 1e jaars natuurkundeboeken kosten toch al snel 60-120 euro in papieren uitvoering

Mira op 26 november 2013 om 22:37

Meneer de Klerk, 

Weet u misschien iemand die mij kan bijspijkeren voor natuurkunde/scheikunde/wiskunde B? Ik zit op 4 vwo.

Ik heb diverse sites bezocht maar weet niet wie/wat te kiezen omdat er zoveel keuze is. Ik zoek iemand die goed kan uitleggen en verstand heeft van deze zaken.

 

Ik hoop echt dat u mij kunt helpen.

 

Met vriendelijke groet,

Mira

Theo op 26 november 2013 om 23:08

Dag Mira,

Ik zie dat je op een aantal plekken in deze website informatie over bijles zoekt. Helaas kan ik je daar weinig mee helpen: ik ben in de bijles-wereld niet zo bekend en daarmee ook niet in jouw omgeving.

Je kunt eens zoeken met Google op "bijles natuurkunde" - daar komen vast een aantal hits uit (evenals de "bijles" tak op deze website - maar die had je al gevonden). Hoe goed of slecht die zijn en welke prijs men rekent: ik weet het echt niet.

Mira op 27 november 2013 om 10:35

Ok bedankt meneer. Ik had gehoopt dat u misschien iemand  kende die bijlessen geeft. Op internet zijn er zoveel en ik weet niet of ze dan goed zijn en te vertrouwen zijn en om zo dan 40 eur kwijt te raken is best wel veel geld

 

mvg,

Mira

Ranya op 24 december 2016 om 15:01
Geachte meneer de Klerk,

ik zit nu op het vwo in de derde klas ik heb heel veel moeite met natuurkunde en ik heb daar nu ook bijles voor gevonden, maar ze is engeld dus ik heb een engels boek nodig. Welke moet ik kopen want het moet wel op mijn methode op school lijken(nova, malmberg)
alvast bedankt!

met vriendelijke groet,

Ranya

Jan van de Velde op 24 december 2016 om 15:17
Dag Ranya,

aangezien er al een groot verschil is tussen de Nederlandse methoden onderling is de kans dat je een Engelstalige methode vindt die een vergelijkbare aanpak hanteert erg klein. De inhoud van de lijstjes exameneisen in Engeland en Nederland zullen ook best wel verschillen. 

Verder, je creëert daarmee voor jezelf toch een behoorlijk probleem in vooral de bewegingsleer, omdat de terminologie daar heel verwarrend wordt. 

Bijvoorbeeld:
het Engelse "impulse" is het Nederlandse "stoot"
het Engelse "momentum" is het Nederlandse "impuls"
het Engelse "torque" is het Nederlandse "moment"

Een spankracht wordt vaak aangeduid met een "T" van Tension force en zo wordt een proefwerk mechanica dat je in het Engels hebt bestudeerd en geoefend een klein rampje om in het Nederlands te máken. Ook in andere onderwerpen zitten er wel verschillen. 

Beter dat de docent zich aanpast aan de leerling, dan andersom in dit geval? 

Groet, Jan

Theo de Klerk op 24 december 2016 om 16:04
Ik denk ook dat een Engelstalige (en van origine Britse?) docent geen handige keuze is. De "A-levels" zijn daar wat anders van inhoud dan het Nederlandse programma (ook van het Belgische en Surinaamse trouwens). 
Maar voor tweetalig onderwijs zijn er wel Engelstalige boeken die feitelijk de Nederlandse inhoud hebben. Daar zou je naar kunnen kijken - bij voorkeur van de methode die je zelf volgt in het Nederlands. Maar ik zou eerder Jans advies volgen en zoeken naar een Nederlandstalige bijlesdocent.

Ranya op 25 december 2016 om 16:15
Beste Jan en Theo,

bedankt voor uw antwoord daar had ik niet zo over na gedacht.

mvg, 

Ranya


Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)