licht, fotonen

maureen stelde deze vraag op 27 april 2011 om 17:01.

Via  o.a. de documentaire van professor Cox op NL.tv. begrijp ik dat elk foton een aparte kleur kan hebben.

Rood is bijv.absorbatie van alle kleuren behalve rood.

wit is weerkaatsing van alle kleuren

zwart is absorbatie van alle kleuren.

Hoe verhoudt bijv. een zwarte foton zich tot een fotonische bandkloof? Is dat dan een vollédige fotonische bandkloof (waarbij alle kleuren noch in of uit een foton kunnen)?

Of is een volledige fotonische bandkloof bij wit licht?

Of is er geen relatie tussen bijv. een zwarte/witte foton en een volledige fotonische bandkloof?  

Graag een heel simpel antwoord voor mij. In alle daagse woorden. Alvast bedankt.

 

Reacties

Jan op 27 april 2011 om 17:46

Dag Maureen,

Even een paar misverstandjes wegnemen: fotonen hebben geen kleur. Fotonen ("deeltjes" elektromagnetische straling) hebben een zekere frequentie, daardoor een zekere energie, en een bepaalde groep frequenties hebben de eigenschap dat onze ogen er gevoelig voor zijn. Een foton met een zekere frequentie valt in je oog, dat veroorzaakt een zeker signaal van je netvlies naar je hersenen, en je hersenen "vertalen" dat dan naar een zekere kleur.

De fotonen waar onze ogen gevoelig voor zijn zitten in het spectrum van wat we het zichtbare licht noemen.

Als we al, met wat dichterlijke vrijheid, willen zeggen dat er bijvoorbeeld rode fotonen zijn (eigenlijk dus fotonen met zo'n frequentie dat ze onze hersenen een rood beeld laten verzinnen) dan zou je dat zo nog kunnen doen, dat praat makkelijk.

Maar witte fotonen bestaan niet. Als onze hersenen ons vertellen dat iets wit is, dan komt dat omdat er op die plek op het netvlies fotonen met alle kleuren van de regenboog tegelijk vallen (in de verhouding ongeveer zoals die kleuren in zonlicht zitten) en onze hersenen dat vertalen naar "wit licht" . Wit licht is dus een puur biologisch verschijnsel, een meetapparaat zou een mengsel van alle kleuren van de regenboog meten.

Zwarte fotonen bestaan ook niet. Als onze ogen nog steeds "wit"licht (fotonen met alle kleuren van de regenboog) waarnemen, maar van alles minder en minder, dan maken onze hersens daar grijzer en grijzer van, en op den duur héél donkergrijs, en tenslotte, als er bijna geen licht meer is, zwart. Zwart is dus gewoon een afwezigheid van licht.

Laat dit eerst even bezinken. Een foton heeft geen kleur, maar onze hersenen verzinnen bij fotonen met bepaalde frequenties bepaalde kleuren. Wit licht bestaat (biologisch gezien) wel, dat is gewoon een mengsel van fotonen van verschillende frequenties in een bepaalde verhouding. Zwart is gewoon een afwezigheid van licht.

Een fotonische bandkloof kan ik niet in alledaagse woorden uitleggen, toch zeker niet zolang basisdingen van licht zoals hierboven je nog niet helemaal duidelijk zijn. Waarom vraag je dat, want dan kunnen we je misschien gerichter helpen?

Groet, Jan

Theo op 28 april 2011 om 10:11

Zie ook  http://nl.wikipedia.org/wiki/Kleur voor een beschrijving van licht en kleuren (het zichtbare deel van het spectrum) en de manier waarop additief (door zelf lichtproducerende bronnen) en subtractief (door weerkaatsing/absorptie van licht) de verschillende kleuren ontstaan.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft drie appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)