kernenergie, reactor regelen

Laila stelde deze vraag op 27 april 2011 om 00:06.

In een kerncentrale worden kernen van uranium-235 gespleten.

De reactor in de centrale produceert een constant vermogen. 

1 Leg uit hoe men de reactor zodanig kan instellen dat hij een hoger, constant vermogen produceert.

De kerncentrale heeft een elektrisch vermogen van 600 MW en een rendement van 38%. Per splijtingsreactie komt gemiddeld 180 MeV energie vrij.

2 Bereken de massa van de hoeveelheid uranium-235 die per uur nodig is om dit vermogen te leveren.

 

vraag 1) Het antwoord heeft volgens mij iets met vermenigvuldigingsfactor k te maken, maar ik snap niet helemaal wat het precies inhoudt.

vraag 2) ik weet niet hoe ik deze vraag moet aanpakken. Ik dacht dat het elektrisch vermogen E_totaal is... , hoe kan je in een vraag herkennen wat E_totaal en wat E_in  is?

 

Reacties

Marianne op 27 april 2011 om 11:26

 

De kerncentrale heeft een elektrisch vermogen van 600 MW en een rendement van 38%. Per splijtingsreactie komt gemiddeld 180 MeV energie vrij.

 

 

vraag 2) ik weet niet hoe ik deze vraag moet aanpakken. Ik dacht dat het elektrisch vermogen E_totaal is... , hoe kan je in een vraag herkennen wat E_totaal en wat E_in is?

 

 

In de opgave staat: De kerncentrale heeft een elektrisch vermogen van 600MW. Dit betekent dus dat hij 600MW aan energie kan leveren per seconde. Dit is dus het nuttige vermogen (Pnuttig).

 

Aan jou nu dus om Pin te berekenen. En dat kan heel makkelijk met η=Pnuttig / Pin *100 procent.

Als je Pnuttig weet kun je het totaal aantal reacties berekenen. Je weet hoeveel energie er per reactie vrijkomt, dus dat moet geen probleem zijn. 

Als het totaal aantal reacties hebt berekend, kun je de massa berekenen.

 

Theo op 27 april 2011 om 16:44

>1 Leg uit hoe men de reactor zodanig kan instellen dat hij een hoger, constant vermogen produceert.

Het geleverde vermogen is rechtevenredig met het aantal kernsplitsingen dat optreedt (waarvan dan weer 35% nuttig wordt gebruikt). Kernsplitsing treedt op door neutronen op Uranium te schieten (dat bij splitsing ook weer neutronen produceert). Meer neutronen, meer splitsing, meer energie. Maar je moet het proces wel kunnen sturen. Vandaar dat er allerlei maatregelen zijn om te zorgen dat het aantal neutronen dat een nieuwe splitsing kan veroorzaken, kan worden geregeld.

Zie bijv. http://nl.wikipedia.org/wiki/Kernreactor

Hebben we de sturing van het aantal neutronen dat splitsingen veroorzaakt niet (meer) in de hand dan kan de reactor op hol slaan - wat recent in Japan en 25 jaar geleden in Tjernobyl is gebeurd.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft drie appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)