lichtstraal breking

Gert stelde deze vraag op 27 april 2011 om 00:00.

>Bij een overgang die van water naar lucht gaat, wordt het licht afgebogen van de normaal af

Ik probeerde dit in binas tabel 18 te zoeken. In die tabel staat bovenaan t.o.v. lucht, bedoelen ze daarmee naar lucht toe of juist van lucht af. Ik snap dat niet helemaal.

En ook is er toch een soort ezulsbruggetje, van snel naar langzaam dat het dan van de normaal af buigt ofsow toch?

Reacties

Jan op 27 april 2011 om 08:37

Dag Gert,

Een ezelsbruggetje: denk jezelf in dat een auto over de lichtstraal rijdt. In lucht gaat dat makkelijk, laten we denken dat de auto over asfalt moet rijden. In glas of zo gaat dat lastiger, dan moet onze ezelsbrugauto door rul zand.

Goed, onze auto rijdt over asfalt schuin op de zandberm af, en raakt eerst met zijn rechterwiel in het zand. De rechterkant van de auto remt daardoor af, de linkerkant heeft nog een stukje asfalt en kan vlot door. De auto zal dus op dit grensvlak een bocht naar rechts willen maken. (naar de normaal toe)

Andersom kan ook. Stel hij rijdt door zand, schuin op een asfaltweg af, en komt met zijn rechterwiel eerst op het asfalt. Dit rechterwiel zal dan vlot weg willen, terwijl het linkerwiel nog steeds in het zand zit en dus nog afgeremd wordt. De auto wil nu een bocht naar linksmaken (van de normaal af).

Duidelijk zo?

Groet, Jan

Gert op 28 april 2011 om 17:05

Bedankt!

Ik vind het alleen wel een beetje moeilijk om er een beeld bij te hebben, de vergelijking tussen auto en licht. Wanneer je ziet of het naar links of naar rechts gaat.

Maar kan je dit ook allemaal in Binas tabel 18 vinden? want wat bedoelen ze met t.o.v. lucht, naar lucht toe of van lucht af?

Groet,

Gert

Jan op 28 april 2011 om 17:56

Gert, 28 apr 2011

Ik vind het alleen wel een beetje moeilijk om er een beeld bij te hebben, de vergelijking tussen auto en licht. Wanneer je ziet of het naar links of naar rechts gaat.

 

Dan leg je het plaatje voor je, en laat gewoon een denkbeeldig autootje over die lichtstraal rijden.

In Binas vind je brekingsindexen. Hoe groter dat getal, hoe sterker een stof licht afremt ("hoe ruller het zand"). In vacuüm noemen we die brekingsindex 1, en in lucht is een héééél klein beetje meer dan 1 (en dus nagenoeg 1). De meeste glassoorten hebben een brekingsindex van rond de 1,5, dat wil zeggen dat de snelheid van het licht in die stof ongeveer 1,5 x zo traag is als de snelheid in lucht.

groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft drie appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)