lorentzkracht

Ilse stelde deze vraag op 13 april 2011 om 15:07.

Hallo,

vandaag heb ik geleerd wat de linkerhandregel is. Maar ik snap het nog steeds niet helemaal. Hoe weet je bijvoorbeeld welke richting een positief of een negatief elektron heen gaat? Ik vind het heel ingewikkeld allemaal.

Groetjes,

Ilse

Reacties

Jan op 13 april 2011 om 16:37

Dag Ilse,

Ik hoop dat ik je probleem goed begrijp:

Door een 150 jaar oude misser (natuurkundigen houden het niet altijd zo netjes en overzichtelijk als we zouden kunnen wensen) is afgesproken dat we voor alle probleempjes met elektrische stroom de stroomrichting beschouwen van plus naar min.

Een elektron kan alleen maar negatief geladen zijn, daar kwamen we pas later achter. Toen vonden we het even niet nodig om de afspraken aan te passen, en nu is het te laat. Is de stroom dus naar rechts gericht, dan stromen er elektronen naar links.... :(

Andersom, als je met een elektronenkanon elektronen naar boven schiet, dan loopt er een stroom naar onder .

Zie je dus in een afbeelding een stroomrichting aangeduid naar rechts, dan pas je je regels ook toe met die stroom naar rechts.

Echter, wordt in de oefening erteld dat er elektronen naar rechts stromen, dan pas je de regels toe voor een stroomrichting naar links.

Dus, als je even door die oude misser heengeprikt bent is het daarna wél maar logisch doorredeneren....

duideljik zo?

Groet, Jan

Ilse op 19 april 2011 om 20:30

Beste Jan,

ik snap het nu een stuk beter. Ik vind het alleen heel verwarrend al die regels, want je hebt de linker en de rechterhandregel. En er bestaan ook twee verschillende linkerhandregels?

Ik snap eigenlijk niet zo goed wat die twee regels precies inhouden en welke versie van de linkerhandregel het beste/makkelijkst is om te onthouden.

Jan op 19 april 2011 om 21:08

Ilse, 19 apr 2011

welke versie  het beste/makkelijkst is om te onthouden.

smaken verschillen. Ik kan je geen zinniger advies geven dan je tekstboek consequent te volgen, dat scheelt je in de vervolguitleg in dat boek allicht een hoop verwarring.

Trouwens, als je niet dagelijks met dit soort elektromagnetische probleempjes bezig bent (zoals ik ook) komt het hoe dan ook neer op steeds goed nadenken bij alles wat je doet.

Groet, Jan 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft elf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)