stroomsnelheid van water

GJ stelde deze vraag op 09 april 2011 om 23:26.

kan iemand mij vertellen of de vorm (U-vorm versus V-vorm) van een half open buis/goot van invloed is op de (uit)stroomsnelheid van, in dit geval water, dat er doorheen stroomt? Zo ja, hoe groot is dan het verschil gemeten over een lengte van 20 meter. De aanvoer van water zal gelijkmatig verdeeld over de 20 meter aan de bovenzijde instromen en de buis/goot ligt onder een  verval van 0,5%.

Reacties

Theo op 10 april 2011 om 14:57

Ik zou vermoeden dat naarmate het oppervlak groter is waarmee regenwater met de goot in aanraking komt, de effecten van laminaire stroming/viscositeit ook groter worden. Naarmate de vorm van de goot beter "water in water" kan laten bewegen ipv water-schuurt-tegen-goot zal het afvloeien beter gaan.

Er zijn vast voor allerlei vormen berekeningen of modellen gemaakt in TU's of regengoot-bedrijven.

In http://betadifferentiatie.files.wordpress.com/2010/08/extreem.pdf wordt het als opgave 10 genoemd aan de UvU...

Niet helemaal hetzelfde maar wel gerelateerd: oever-erosie in sloten/goten: http://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/418/632/RUG01-001418632_2010_0001_AC.pdf

GJ op 10 april 2011 om 17:02

Hartelijk dank voor de reactie. Ik heb doorgezocht op laminaire stroming en kom uit op het Reynolds-getal echter begrijpen doe ik het als non-natuurkundige niet. Misschien ligt het antwoord op mijn vraag hierin opgelsoten?

 http://www.hyfoma.com/nl/content/voedingsmiddelen-bereiding-productie-kennisbank-database/voeding-wetenschap/wetenschap/stromingsgedrag/

 

 

Theo op 10 april 2011 om 19:33

Reynolds getal heeft te maken met de scheidslijn tussen wanneer een vloeistof nog laminair en wanneer turbulent gaat stromen (met kolken en verstoringen).  Voor specifieke vormen wordt dit getal meestal experimenteel bepaald. De theorie erachter wordt al snel zo ingewikkeld dat alleen "doen" een technisch nuttig antwoord geeft.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Getal_van_Reynolds

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zeven appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)