systeembord pulsenteller

Henk stelde deze vraag op 02 april 2011 om 12:14.

Ik zal maar met de deur in huis vallen: ik heb een systeembord vraag. Ik heb deze opdracht gekregen: 'maak een schakeling waar als er een auto over een detectielus rijdt, en daarna over de 2e detectielus binnen 2 tot 4 seconden rijdt, er een waarschuwingsbord (led) oplicht.

 

Ik heb de volledige schakeling weten te maken



, ik twijfel alleen of ik de geheugencel en de pulsenteller moet resetten na de 4e tel, of juist na de 5e tel. Oftewel: moet ik de '4 uitgang' gebruiken als reset, of moet ik een extra EN-poort gebruiken om de 4 en 1 uitgang te linken en de uitgang van deze EN-poort naar de reset v.d. geheugencel en pulsenteller te linken?

 

alvast bedankt!

 

 

Reacties

Jan op 03 april 2011 om 09:58

Dag henk,

Je vraag lijkt me er een van interpreteren van de eisen. Zoals ik het lees mag dat lampje gaan branden als 

  1. én de auto de tweede detectielus passeert
  2. én het 2 of 3, maar nét geen 4 seconden geleden is dat de eerste detectielus gepasseerd werd.

4 zou dus volgens mij de reset moeten zijn, en niet meer dan dat.

Hiermee loop je volgens mij overigens een beetje tegen een beperking van Systematic aan: ik heb er eens mee zitten spelen. Alleen een pulsgenerator, een pulsenteller en een drukschakelaar voor aan-uit een eentje voor reset. Het is mijn stellige indruk dat, na het indrukken van "aan", het niet altijd even lang duurt voordat de teller op één springt. Soms gebeurt dat vrijwel direct na het aanzetten, soms duurt het een tel. Oftewel, die pulsgenerator lijkt op de achtergrond gewoon door te lopen, onafhankelijk van het starten van de teller. "1" op de teller lijkt dus alles tussen 0 en 1 seconde te kunnen zijn.  Als dat inderdaad zo is werkt je huidige teller sowieso onnauwkeurig, met een afwijking van 0-1 s te korte aanduiding.

Ik weet niet of dat een bezwaar is voor je ontwerp. Ik denk haast van niet, want het is voor het eerst dat me dit opvalt. Ik denk dt je "4" maar gewoon moet beschouwen als "er zijn 4 seconden voorbij".

Groet, Jan

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft acht appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)