bierschuim

farahnaaz stelde deze vraag op 01 april 2011 om 04:38.

Hallo, Voor een vak moeten we een onderzoek doen over bierschuim. Ik zou graag willen weten wat van bierschuim we eigenlijk kunnen bepalen. Ik las iets over de stabiliteit van bierschuim. wat is dat precies? en ook de halfwaardetijd van bier. Ik wil precies weten wat het verschil is tussen deze 2 begrippen zodat ik dan verder kan gaan om mijn onderzoeksvraag te kunnen formuleren en daarna mijn werkplan. met vriendlijke groet, Farahnaaz

Reacties

Theo op 01 april 2011 om 11:19

Ik denk dat enkele bier-sites meer info kunnen opleven.

Stabiliteit van schuim is de mate waarin het (niet) wordt afgebroken: de koolzuurbelletjes die knappen door verlaagde oppervlaktespanning doordat een glas niet goed schoon is maar nog wat afwasmiddel-achtige stoffen bevat die slecht zijn voor de belletjes. Of de vetrestanten van de bitterballen op de lippen van de bierdrinker....

Halfwaardetijd: volgens mij hoort dat vooral bij radioactiviteit. Maar bij bier zal het ongetwijfeld betekenen "de tijd waarin de helft van het bierschuim verdwenen is". En dan weer de helft... en weer de helft...  Uit kroeg-observaties denk ik dat de halfwaardetijd niet lang is - men kolkt er nogal wat liters in korte tijd weg.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft negen appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)