Grenshoek

Gerrit stelde deze vraag op 21 januari 2011 om 20:09.

Hey,

Na wat sites te hebben gelezen snap ik nog steeds niet echt hoe de grenshoek werkt. Kan iemand mij dit verduidelijken met een plaatje van een invallende lichtstraal en als deze dan weer terug komt?

 

Gr.

Reacties

Theo op 21 januari 2011 om 20:38

Het aardige van stralen-optica is dat je een lichtstraal vanaf beide kanten kunt starten en toch precies dezelfde stralenroute volgt.

Op een grensvlak tussen twee media breekt een lichtstraal zodanig dat de hoek tussen normaal en straal in het dichtere medium kleiner is. Als je nu de invallende lichtstraal bijna scherend langs het oppervlak laat lopen (hoek Θ2 bijna 90°) , dan zal het in het dichtere medium met een veel kleinere hoek θ1 breken. Omgekeerd. Als de straal vanuit het dichtere medium onder een hoek θ1 naar het grensvlak gaat, dan zal het onder een veel grotere hoek, namelijk θ2 van bijna 90° in het minder dichte medium doorgaan.

Meer dan scherend invallen in het minder dichte medium is niet mogelijk - bij meer dan 90° zou je immers door de grenslaag heenzakken en in het dichtere medium zitten. De hoek θ1 is dus de grootst mogelijke brekingshoek om van een minder dicht in een optisch dichter medium te komen.  En omgekeerd: als je vanuit een dicht medium begint kun je alleen tussen 0 en θ1 graden een straal uitsturen die in het dunnere medium terecht komt. Een grotere hoek dan φ = (θ1 + beetje )wordt aan het oppervlak weerkaatst en gaat onder een zelfde hoek φ tot de normaal verder. Er is nu namelijk geen sprake meer van breking waarbij de brekingsindex een rol speelt (het medium verandert niet bij kaatsing tegen de grenslaag) - er is sprake van reflectie.

Bijgesloten plaatje toont je een aantal lichtstralen 1 t/m 4 die onder verschillende hoeken invallen en breken naar het minder dichte medium. Straal 5 overschrijdt de kritische grenshoek θc en wordt teruggekaatst.

Zo duidelijker?

Jan op 21 januari 2011 om 23:43

Dag Gerrit,

Ter verdere illustratie bij Theo's plaatje en verhaal kun je ook deze applet gebruiken:

http://www.walter-fendt.de/ph14nl/refraction_nl.htm

Sleep de invallende lichtstraal met de muis tot je de grenshoek bereikt.

(Stel ook een keer de bovenste stof eens in als water, de onderste als lucht).

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zes appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)