vries destillatie alcohol mengsel

igor stelde deze vraag op 02 januari 2011 om 19:00.

Is het juist dat je het alcoholgehalte van een alcoholische drank kunt verhogen door de drank af te koelen tot -18 graden C (diepvries) en vervolgens het vaste ijs te verwijderen? Ik dacht van wel, mijn vriend beweerde dat het mengsel stabiel is en het alcoholpercentage in het ijs hetzelfde is als in de vloeistof.

Reacties

Jan op 02 januari 2011 om 21:02

igor nettl, 2 jan 2011

Is het juist dat je het alcoholgehalte van een alcoholische drank kunt verhogen door de drank af te koelen tot -18 graden C (diepvries) en vervolgens het vaste ijs te verwijderen?

Die -18°C hangt denk ik wel af van het percentage alcohol van wat je aanvankelijk in de vriezer steekt, maar ja, zo kun je inderdaad het alcoholpercentage verhogen. Er zitten dan hoogstwaarschijnlijk wel kleine alcoholresten in je ijs (net als dat er kleine zoutinsluitsels in vers zeeijs zitten) maar dat mag de pret niet drukken. Het alcoholpercentage van wat er overblijft wordt beduidend hoger.

Eén waarschuwing: don't try this at home

Je kunt er makkelijk een zootje van maken in de vriezer, maar dat is niet het ergste: veel thuisbrouwsels bevatten namelijk ook zekere gehalten aan giftige alcoholen zoals methanol. Met vriesdestillatie loop je het zeker niet denkbeeldige risico dat gehaltes aan dat soort stoffen tot ongezond hoge niveaus  oplopen.

Groet, Jan

PS: dit wordt ook in de praktijk gebruikt:

 http://en.wikipedia.org/wiki/Fractional_freezing

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)