igor nettl, 2 jan 2011
Is het juist dat je het alcoholgehalte van een alcoholische drank kunt verhogen door de drank af te koelen tot -18 graden C (diepvries) en vervolgens het vaste ijs te verwijderen?
Die -18°C hangt denk ik wel af van het percentage alcohol van wat je aanvankelijk in de vriezer steekt, maar ja, zo kun je inderdaad het alcoholpercentage verhogen. Er zitten dan hoogstwaarschijnlijk wel kleine alcoholresten in je ijs (net als dat er kleine zoutinsluitsels in vers zeeijs zitten) maar dat mag de pret niet drukken. Het alcoholpercentage van wat er overblijft wordt beduidend hoger.
Eén waarschuwing: don't try this at home
Je kunt er makkelijk een zootje van maken in de vriezer, maar dat is niet het ergste: veel thuisbrouwsels bevatten namelijk ook zekere gehalten aan giftige alcoholen zoals methanol. Met vriesdestillatie loop je het zeker niet denkbeeldige risico dat gehaltes aan dat soort stoffen tot ongezond hoge niveaus oplopen.
Groet, Jan
PS: dit wordt ook in de praktijk gebruikt:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fractional_freezing