Polarisatie van licht

Milou stelde deze vraag op 02 januari 2011 om 17:31.

Hallo,

Ik moet voor natuurkunde een proef uitvoeren over de polarisatie van licht. Zou iemand mij op weg kunnen helpen met het volgende vraagstuk:

Bouw een opstelling waarmee je de intensiteit van het doorgelaten licht kunt meten als functie van de hoek tussen de filters. Probeer een wiskundig verband te vinden en vergelijk dit met de theorie. Werk met vectoren en bedenk dat de lichtintensiteit evenredig is met het kwadraat van de amplitude van de golf.

Alvast hartelijk bedankt!

 

Reacties

Jan op 02 januari 2011 om 21:11

Dag milou,

Je Engels hopelijk een beetje in orde? Want veel mooier dan ze het hier doen:

http://micro.magnet.fsu.edu/primer/java/polarizedlight/filters/index.html

kan ik het eigenlijk niet uitleggen. Kom gerust met verdere vragen aan de hand van deze plaatjes en tekst.

Groet, Jan

Milou op 02 januari 2011 om 22:24

Bedankt voor de snelle reactie!

Handige site en ik snap de simulatie. Maar kan ik een soortgelijke opstelling maken om deze vraag te beantwoorden? Want ik weet niet goed wat voor opstelling ik moet maken om het licht te kunnen meten als functie van de hoek tussen de filters.

De hoek tussen de filters is toch gewoon de hoek alfa bij de analysator? Maar ik weet dan niet goed hoe ik het doorgelaten licht kan meten als functie van de hoek van de filters. 

Ik hoop dat ik mijn vraag een beetje duidelijk geformuleerd heb en alvast bedankt voor de reactie!

Theo op 03 januari 2011 om 01:04

>De hoek tussen de filters is toch gewoon de hoek alfa bij de analysator? Maar ik weet dan niet goed hoe ik het doorgelaten licht kan meten als functie van de hoek van de filters.

De lichtintensiteit meet je metbijv. eenluxmeter. De hoek tussen beide filters is, als bij de simulatie, verantwoordelijk voor hoeveel licht wel en niet wordt doorgelaten.

"Met het losse handje" kun je dit al simuleren door 2 polaroid zonnebrillen te nemen en de van beiden 1 glas tegen die van de ander te houden. Door 1 bril met glaste draaien zie je dat die combinatie van beide glazen meer of minder licht doorlaten.

 

 

Milou op 03 januari 2011 om 18:42

Bedankt hier kan ik wel iets mee.

Als ik het goed begrijp maak ik een opstelling met monochromatisch licht dat eerst door een eerste polarisatiefilter gaat, vervolgens door een tweede. Maar hoe sluit je dan een luxmeter bij deze opstelling aan?

 

Jan op 03 januari 2011 om 18:55

Dag Milou,

Een luxmeter sluit je niet aan in je opstelling, althans niet in de zin dat er daatvoor stopcontactjes of iets dergelijks bestaan. 

 De sensor ervan plaats je gewoon netjes loodrecht op de lichtrichting tussen het eerste en tweede filter om te meten hoeveel gepolariseerd licht je hebt, en vervolgens plaats je hem nét zo na het tweede filter om te meten hoeveel daarvan wordt doorgelaten bij bepaalde hoeken van dat tweede filter t.o.v. het eerste. We moeten er dan wel van uit kunnen gaan dat je oorspronkelijke lichtbron niet op korte tijd fluctuaties in sterkte kan vertonen. Dat is een kwestie van regelmatig terugchecken.

Groet, Jan

Milou op 03 januari 2011 om 19:45

Bedankt voor de heldere uitleg deze proef gaat lukken. Nu zit er ook nog een vervolg aan deze proef en dat is het volgende:

Plaats een derde filter tussen 2 gekruiste polaroidfilters en kijk wat er gebeurt en probeer een verklaring te vinden.

Kunnen we hier dezelfde opstelling voor gebruiken als bij het andere vraagstuk en kunt u uitleggen wat er kan gebeuren?

 

 

 

Jan op 03 januari 2011 om 20:00

Milou, 3 jan 2011

Plaats een derde filter tussen 2 gekruiste polaroidfilters en kijk wat er gebeurt en probeer een verklaring te vinden.

Kunnen we hier dezelfde opstelling voor gebruiken als bij het andere vraagstuk en kunt u uitleggen wat er kan gebeuren? 


Zou je niet eerst eens "KIJKEN wat er gebeurt" en dán pas "daarvoor een verklaring zien te vinden"? Want dat is nou net heel de bedoeling van die proef. Als we alles hier gaan "verklappen" blijft er van dat leerdoel weinig meer over. NB,  met "gekruiste filters" wordt bedoeld een hoekverschil van 90°.

Doe je waarnemingen maar, en kom hierheen met die waarnemingen en je verklaring ervoor. Dan kunnen we dat eens rustig bediscussiëren.  Zet er eens een derde filter onder verschillende hoeken tussen. Meet steeds nauwkeurig, noteer netjes. En dan de denkpet op......

Succes, Jan 

Milou op 14 februari 2011 om 16:59

Ik heb de proef inmiddels uitgevoerd en moet nu een wiskundig verband vinden. Ik zal de vraag nog even herhalen:

Bouw een opstelling waarmee je de intensiteit van het doorgelaten licht kunt meten als functie van de hoek tussen de filters. Probeer een wiskundig verband te vinden en vergelijk dit met de theorie. Werk met vectoren en bedenk dat de lichtintensiteit evenredig is met het kwadraat van de amplitude van de golf.

Maar ik snap hier niet zo goed wat ze bedoelen met de amplitude van de golf.

Ik heb bij verschillende hoekverschillen met 2 filters (van 0 tot 180 graden, met stapjes van 10 graden) de verschillende lichtintensiteiten gemeten die de filters door hebben gelaten. Als lichtbron heb ik een rode laser gebruikt.

Nu heb ik een grafiek gemaakt, die van 0 en vanaf 180 graden hoog beginnen en bij 90 graden bij 0 eindigd (want dan wordt er geen licht meer doorgelaten).

Kan iemand mij misschien uitleggen wat voor verband ik hier kan vinden? 
Of misschien helpen een begin te maken met deze vraag?

 

 

Jan op 14 februari 2011 om 17:59

bereken voor elke draaihoek de verhouding tussen de lila en de zwarte afstand.

zet die naast een tabel waarin je de verhouding tussen de doorgelaten en de oorspronkelijke lichtsterkte zet voor elke draaihoek.

denkpet op

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft eenendertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)