kooktemperatuur water

Anneke stelde deze vraag op 29 december 2010 om 19:02.

Wij hebben thuis onenigheid bij het eten koken!

Als iets kookt, zet ik het vuur zo laag dat het water net aan de kook blijft, meer energie erin stoppen is volgens mij verspilling. Mijn wederhelft laat echter het vuur vol aanstaan, omdat volgens hem de temperatuur dan hoger wordt en het eten zodoende eerder gaar is. In die optiek is het juist verspilling om het vuur laag te draaien. Hoe zit dat nou? We hebben geen hogedrukpannen.

M.vr.gr.

Annkee van de Vrede

Reacties

Theo op 29 december 2010 om 21:20

Je hebt helemaal gelijk - en spaart nog veel gas of stroom ook.

Eieren koken, groente koken doe je in water van 100°C . Daarom steek je het gas aan en laat je verbrandingswarmte van de vlam via de bodem van de pan aan het water doorgeven. Dat neemt al die energie op en het water krijgt een steeds hogere temperatuur. Tot het 100°C is - alle warmte die dan wordt toegevoerd wordt gebruikt om meer water te laten koken/verdampen. Je pan zal dus eerder droogkoken.  Het water wordt dus niet heter! Een thermometer kan dit aantonen. Pas als alles verdampt is, zal warmte door de waterdamp gebruikt worden om de damp verder te verhitten. (maar in een open keuken en open pan is die damp letterlijk naar elders "vervlogen" en is misschien al weer langs keukenkastjes aan het condenseren.

Dus: eenmaal op kooktemperatuur kun je de energietoevoer zo verlagen dat het water net blijft koken. Een deksel op de pan voorkomt ook nog dat veel waterdamp wegvliegt. Spaart veel geld en voorkomt aangebakken voedsel in een drooggekookte pan.

Jan op 29 december 2010 om 21:36

Dag Anneke,

Ik mag hopen dat de onenigheid bijgelegd kan worden.

 Zelfs als het water onder het kookpunt zou blijven zou alles wel gaar worden, het licht laten koken houdt het water op zijn best beter in beweging waardoor de inhoud van de pan wat regelmatiger zou kunnen garen. Het vuur verder opendraaien is voor de inhoud zinloos, het wordt niet warmer, en dus ook niet sneller gaar (wat je in een hogedrukpan wél zou kunnen bereiken, omdat onder hogere druk het kookpunt van water hoger ligt).

Het gas vol opendraaien zorgt alleen voor een veel grotere hete gasstroom LANGS de pan; al die extra warmte kan toch niet aan de inhoud worden overgedragen en gaat de afzuigkap in, én de extra warmte die wél wordt overgedragen wordt dus nauwelijks nuttig gebruikt en gaat via de stoom uit de pan alsnog de afzuigkap in. Het zou er best eens op neer kunnen komen dat je 10 minuten volgas aan het koken bent tegen 11 minuten halfgas. Dat scheelt dan nog altijd bijna de helft aan gas ten gunste van halfgas.

Voor het geval ook dit niet geloofd wordt, kwestie van twee gelijke pannetjes met een identieke hoeveelheid water en piepers vlot aan de kook brengen, en dan de een vol gas en de ander laten pruttelen. En dan maar elke minuut prikken.

Een vredestichtende groet, Jan

Theo op 29 december 2010 om 21:44

Jan van de Velde, 29 dec 2010

kwestie van twee gelijke pannetjes met een identieke hoeveelheid water en piepers vlot aan de kook brengen, en dan de een vol gas en de ander laten pruttelen.

Het grote meetprobleem: vind "identieke piepers".  ;-)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)