licht natuurkunde

Fleur stelde deze vraag op 28 december 2010 om 15:58.

Hallo,

- Waarom heeft een lens twee brandpunten?

- Waarom heeft een lens alleen een brandpunt als de lichtstralen evenwijdig invallen?

- Hoe gaat een vergroting en verkleining bij een fototoestel in werking?

- Als je door een dikke ruit kijkt, lijkt een voorwerp achter de ruit vaak een beetje verschoven te zijn. Hangt de verschuiving af van de hoek waaronder je kijkt?

Gr.

 

Reacties

Theo op 28 december 2010 om 16:14

>Waarom heeft een lens twee brandpunten? -

Waarom zijn bananen krom?  In feite heeft een "goede" lens maar 1 brandpunt - aan beide zijden op eenzelfde afstand van de lens. De afbuiging van het licht door de lens heeft alles te maken met de afbuiging van licht op een lucht/glas en glas/lucht vlak. En door de lens goed te maken kun je ervoor zorgen dat bij die afbuiging alle (evenwijdige) stralen precies door 1 punt gaan. Meneer Canon, Nikon, Kodak en anderen hebben precies uitgedokterd hoe dat het beste kan. Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Lens_(optica)

> Waarom heeft een lens alleen een brandpunt als de lichtstralen evenwijdig invallen?

Een lens heeft altijd een brandpunt. En is zo gemaakt dat evenwijdige stralen (als was het afkomstig van een bron oneindig ver weg)  in het brandpunt samenkomen. Niet evenwijdige stralen komen, door de breking in het glas van de lens, op een andere afstand (de beeldafstand genoemd) samen om tezamen toch een zichtbaar beeld te geven zoals bij een projector.

> Hoe gaat een vergroting en verkleining bij een fototoestel in werking?

Als je met de lenzenformule ( 1/f = 1/v + 1/b) vertrouwd bent dan kun je dit zelf uitwerken: bij projectors is de v afstand van dia of filmstrook kleiner dan de f van de lens (en dus b ... en dus de vergroting N = b/v = ...).  De camera werkt precies andersom: de v afstand van het te fotograferen onderwerp is veel verder weg dan de brandpuntsafstand f van de lens (en dus b is... en dus b/v = ...  en daarom past het op een fotorol of fotoelectrische cel).

> Als je door een dikke ruit kijkt, lijkt een voorwerp achter de ruit vaak een beetje verschoven te zijn. Hangt de verschuiving af van de hoek waaronder je kijkt?

Als de ruit mooi vlak is, dan zal licht breken bij de grenslaag lucht/glas. In het glas gaat het licht weer rechtdoor tot het de grenslaag glas/lucht tegenkomt. Dan wordt het opnieuw gebroken, maar net andersom dan lucht/glas.  Als je dit eens tekent, wat zie je dan?

 

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)