Brandpuntsafstand bepalen

Vergilia stelde deze vraag op 28 november 2010 om 12:43.

Hallo!

Ik heb een vraagje waar ik veel moeite mee heb het gaat over de brandpunt afstand. 

De vraag luidt:

'' Illse krijgt tijdens een practicum drie positieve brillenglazen van haar leraar . Ze moet van elk brillenglas de brandpuntafstand bepalen. Beschrijf stap voor stap hoe Illse de brandpuntafstand kan bepalen. '' en daaronder moet ik het ook gaan tekenen.

Ik snap hier werkelijk niks van, het staat ook niet in het handboek(Leerboek). Ik zit op het VMBO TL 4. We gebruiken nog geen formules ofso, tenminste er staat niks in het leerboek.

 

Thanks! 

Vergilia

Reacties

Jan op 28 november 2010 om 14:01

Dag Vergilia,

Je hebt vast wel geleerd dat alle lichtstralen van een evenwijdige bundel (ver verwijderd voorwerp) in het brandpunt samenkomen.

Ga dus met je brilleglazen voor het raam staan, laat de zon erdoor vallen en varieer de afstand tot een papier áchter de lens zó dat er een zo klein mogelijk lichtpuntje op het papier wordt afgebeeld. De afstand papier-lens is dan de brandpuntsafstand. Is er geen zon, dan helpt het ook een stevige gloeilamp te nemen en daar een paar meter vandaan te gaan staan. De fout die je zo maakt is maar heel klein.

Dit werkt  alleen voor positieve lenzen. Maar in ILSE's practicum zitten er geen negatieve bij zo te zien?

Met een lichtkastje kun je op school ook een evenwijdige bundel nabootsen. 

Bij de lichtkastjes die ik in mijn lessen gebruik kunnen we er 5 evenwijdige bundeltjes uit laten komen, door een bundel door een grof rooster te laten schijnen. Het valt alleen niet mee om die allevijf netjes evenwijdig te laten zijn, de gloeidraad van de lamp in het kastje moet dan al heel precies verticaal staan.

Ten slotte, welke natuurkundemethode gebruiken jullie op school?

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft vier appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)