ijken

lotte stelde deze vraag op 05 maart 2005 om 11:25.
hallo, ik heb een vraag .. ik ben met natuurkund bezig en in mijn boek hebben ze het steeds over dingen ge-ijkt moeten worden? wat is dit? het wordt namelijk niet uitlegd.. 'een vloeistofmeter ijken?' dus wat wordt er met ijken bedoeld? bedankt!!

Reacties

sven op 05 maart 2005 om 12:35
Met ijken (algemeen) bedoelen ze 'afstellen op mekaar'

Je kan het vergelijken met een uurwerk Als je een afspraak maakt met je vriend(in) op een bepaald uur bvb 16u maar jou horloge loopt 5 minuten voor, dan zal je (als je op tijd bent) 5 minuten voor je vriend op de afspraak zijn. Op zich niet zo erg maar stel dat je een jachtpiloot bent en je moet op een bepaald tijdstip iets onderscheppen en je bent 5 minuten te vroeg of te laat dan heb je aan 2000km/uur wel een probleem. Dus in dit geval ijk je je horloge aan een vooraf afgsproken uur (beide). Nu weet ik niet dat ze bij het leger rekening houden met de atoomklok (juiste uur) of dat men een eigen 'juist uur' heeft maar de bedoeling snap je wel.

De bedoeling van ijken is, dan voor jouw geval, dat als men in een labo in Noorwegen een vloeistof meet (wat, ?weet ik veel?,viscositeit bvb) dat men de juiste gegevens dan ook heeft aan dezelfde maatstaf in Italië.

Nu ben ik geen leraar en vraag het aan jou prof nog maar eens maar ik hoop dat je er wat wijzer bent van geworden.
Sven

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft eenendertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)