EXO hoepel gooien

Thom stelde deze vraag op 21 oktober 2010 om 21:13.

Goedendag,

wij gooien voor ons Exo een hoepel en geven hem een effect waardoor de hoepel terugkomt. Wij meten veel dingen als de rotatie-enrgie, translatie enrgie en we willen ook de rolweerstand meten. Hiervoor berekenen wij de waarde van de totale weerstand en we hebben nu de luchtweerstand nodig.

Wij vroegen ons af hoe je de luchtweerstand berekent als de snelhied niet constant is. we weten de formule: luchtweerstand=0,5*dichtheid*v^2*A*Cw we hebben de luchtweerstand aan het begin als de hoepel nog in de lucht is gemeten door middel van het energieverlies, maar we willen dit ook berekenen als de hoepel terugkomt. Weet iemand hoe dit moet?

Reacties

Ron op 26 oktober 2010 om 15:41

Berekenen vooraf lijkt me lastig maar je kunt het wel narekenen en dan checken met de theorie. Als je A en cw hebt, zou dat moeten lukken.  Voor het erugkomen van de hoepel heb je te maken met luchtweerstand en met rolwrijving Zie je bijvoorbeeld verschil tussen een hoepel op hoogpolig tapijt en een op strak zeil?

Waar ik verder benieuwd naar ben, is de manier waarop je meet. Ik weet niet of je bekend bent met videometen maar dat lijkt me voor deze situatie zeer geschikt, vooral als je een high speed camera tot je beschikking hebt.

Kijk eens op http://www.natuurkunde.nl/artikelen/view.do?supportId=939560 en vraag je docent of jullie op school zo'n camera kunnen regelen.

Ik hoor het uiteraard ook graag als je het op een andere manier meet.

Succes met je onderzoek.

 

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft acht appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)