waterpomp vervangen door grotere

Joop stelde deze vraag op 21 oktober 2010 om 17:54.

Hallo,

 

Ik heb, samen met mijn buurman, eigen watervoorziening: boorbron op eigen land, pomp, leiding van pomp naar verdeelpunt, vandaar gaat het naar de twee huizen (= situatie 1)

Nu gaat de situatie veranderen: er komen twee huizen bij, die water moeten krijgen van hetzelfde verdeelpunt. De uitstroom en druk op het verdeelpunt moet dus twee keer zo groot worden. We zijn het volgende van plan (= situatie 2):

 

- De leiding van pomp naar verdeelpunt wordt vervangen door een leiding die twee keer zoveel water doorlaat: de oppervlakte van de doorsnede wordt dus twee keer zo groot.

 

- Door omstandigheden zal het verdeelpunt iets verlegd moeten worden, waardoor dit iets verder van de pomp komt: hierdoor wordt de leiding 10% langer (dus 1,1 keer de oude leiding).

 

- De pomp wordt vervangen door een zwaardere pomp.

 

 

De vragen zijn nu:

 

1) Wat moet het vermogen van de nieuwe pomp minimaal zijn in situatie 2, t.o.v. situatie 1? Moet de te leveren (minimale) druk twee keer zo groot worden, of kan het iets minder zijn of juist meer ?

 

2) Wat zal de weerstand in de nieuwe leiding zijn t.o.v. de weerstand in situatie 1?

 

3) Hoe wordt “weerstand” eigenlijk uitgedrukt, per m3 vloeistof, of per oppervlakte (van binnenkant buis)?

 

4) Hoe zit het met stroomsnelheid en drukverschil in situatie 2 t.o.v. situatie 1 ?

 

 

Groeten,

 

Joop

 

Reacties

Jan op 22 oktober 2010 om 00:23

Dag Joop,

Even duidelijk: we zijn geen ingenieursbureau met alle benodigde gegevens over je situatie(s).

Een ding kan ik wel zeggen: je (werk)druk kan in principe onveranderd blijven. Je wil per slot niet dat het water overqal 2 x zo hard uit de kraan komt als nu.

Verder vraag ik me af of je überhaupt wel meer vermogen en zoveel grotere leidingen nodig hebt: huishoudens zijn geen fabrieken, de waterafname is onregelmatig, meestal kort in tijd, etc. Stel dat de twee nieuwe huizen steeds water afnemen als de twee oude huizen dat niet doen, dan zou dezelfde pomp en leidingen het makkelijk afkunnen in de tijd dat er nu in de oude huizen géén water wordt afgenomen (in een gewoon huishouden is dat 95% van de tijd schat ik zo)

Voor een grotere gelijktijdige afname hangt veel af van de zg karakteristiek van de pomp die je nu hebt (en de vraag of die momenteel niet al een behoorlijke overcapaciteit heeft). Als die een beetje vlak is is er goed kans dat die twee keer zoveel water tegelijk kan leveren dan hij nu meestal doet zonder dat de druk vervelend daalt. Als je nu bijvoorbeeld een paar kranen openzet, merk je dan iets aan de uitstroom van die kranen als je er nog een derde kraan bij openzet? (of als de buurman dat doet?)

Kortom, je vraag is zo eenduidig zeker niet te beantwoorden. Wil je echt zekerheid, laat er dan een vakman ter plaatse naar kijken voordat je veel geld of moeite dreigt te gaan spenderen. Op afstand is er eigenlijk geen zinnig advies te geven.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft acht appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)