Grootte spiegelbeeld

C.A. stelde deze vraag op 15 augustus 2010 om 11:23.

Voor mijn afstudeerproject, ik studeer geen natuurkunde maar animatie, maak ik een installatie die gebruik maakt van spiegels. Alleen is er een klein dingetje waar ik niet uit kom en ik vraag me af of dit te berekenen is met een formule.

Als ik een object van 1.70 hoog en 1.30 breed voor een spiegel plaats op een afstand van 1,5 meter. Hoe groot wordt mijn spiegelbeeld.

Nu weet ik dat de afstand achter de spiegel ook 1,5m is dus staat mijn spiegelbeeld op 3 m van mij vandaan. Ik weet ook dat mijn spiegelbeeld net zo groot is als ikzelf. Echter, als ik in de spiegel kijk lijk ik kleiner.

Bestaat er een formule om die verkleining te berekenen? Zo ja, zou iemand mij die formule kunnen geven?

Alvast heel erg bedankt.

Groet.

Reacties

Jan op 15 augustus 2010 om 12:58

Dag C.A. Mulder,

Zoals je terecht noteert staat het spiegelbeeld altijd evenver achter de spiegel als dat het voorwerp ervóór staat. Je spiegelbeeld is dan ook áltijd 2 x zo klein als je tweelingbroer die je naast de spiegel zou zetten, kwestie van een beetje wiskunde met gelijkvormige driehoeken.

Waar dat spiegelbeeld dan precies in de spiegel terechtkomt is een kwestie van ooghoogte van de waarnemer (en hellingshoek van de spiegel natuurlijk). Zie bijlage voor een voorbeeld.

Dit is wat je bedoelde?

Groet, Jan

C.A. op 15 augustus 2010 om 15:07

Ja dit is wat ik bedoel en bedankt!

Ik was al aan het uitproberen met een echte spiegel en was er over verbaasd dat mijn reflectie, ongeacht mijn afstand tot de spiegel, altijd even groot was.

Dit wilde ik niet geloven en dacht dat ik het fout had. Zojuist heb ik aan de hand van uw tekening nog een testje gedaan in illustrator en idd de reflectie is altijd 2 keer zo klein.

Grappig dat het zo simpel is.

Dank en een fijne zondag.

Ik ben blij.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zeven appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)