stuithoogte

Niels stelde deze vraag op 03 juli 2010 om 21:04.

Hallo,

Ik had een vraag over de stuiterhoogte van een bal. Het is namelijk zo dat een bal minder goed stuitert op een ondergrond met kleinere dichtheid. Maar hoe kun je dit natuurkundig verklaren? Ik heb een en dezelfde voetbal op een kunstgrasveld en op een natuurgrasveld een aantal keer laten stuiteren, en op natuurgras blijkt de bal 0,5 J meer aan energie te verliezen dan op kunstgras. Ik zocht alleen nog naar 'n natuurkundige verklaring hiervoor. Kunt u me hierbij helpen?

Groet,

Niels

Reacties

Jan op 03 juli 2010 om 22:06

Dag Niels,

Het is namelijk zo dat een bal minder goed stuitert op een ondergrond met kleinere dichtheid.

Bedoel je hier wel dichtheid in natuurkundige zin, zoals in "de dichtheid van water is 1 kg/dm³" , of wat anders? Ik zie namelijk de basis voor die uitspraak niet.

Dat je bal op de ene of de andere ondergrond meer energie verliest bij de stuit hangt ongetwijfeld van de eigenschappen van de ondergrond af. Is dat energie"verlies" op kunstgras per definitie minder dan op natuurgras? Of was dat in één proefje, en dus misschien wel gewoon toevallig? De natuurgrasondergrond van Wimbledon stuit prima hoor.....

Je moet het ergens proberen te zoeken in voorwerpen die opzij geduwd worden maar niet onmiddellijk terugveren (grassprietjes bijvoorbeeld), in deeltjes die gaan bewegen en langs elkaar wrijven (gronddeeltjes onder de bal) en in de moleculen en kristallen in die gronddeeltjes die langs elkaar gaan bewegen.

In grote lijnen, hoe minder vervorming en verplaatsing er optreedt tijdens je stuit, hoe beter de stuit. Om een vergelijkbare reden rijd je op strak opgepompte banden over een vlakke betonweg op met weinig (rol)weerstand.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)