het breken van glas..
eric stelde deze vraag op 23 februari 2005 om 10:23.
hallo,
is het waar dat als je een ijskoud glas (in dit geval een autoruit) onmiddelijk verhit met een gloeiend voorwerp, dat het dat breekt of scheurt?
groetjes en alvast bedankt......
is het waar dat als je een ijskoud glas (in dit geval een autoruit) onmiddelijk verhit met een gloeiend voorwerp, dat het dat breekt of scheurt?
groetjes en alvast bedankt......
Reacties
Rob
op
23 februari 2005 om 10:46
Ja, dat is waar.
Behalve als het glas speciaal gemaakt is zodat het een warmteschok kan weerstaan. Je kunt het thuis (voorzichtig) proberen. Neem een gewoon koud drinkglas, en giet er kokend water in. Grote kans dat het springt, vooral als het wat dikker glas is. Glas geleidt warmte niet zo goed, de binnenkant wordt heet terwijl de buitenkant nog (even) koud blijft, de binnenkant wil dus sterk uitzetten, de buitenkant niet....
Grote temperatuurverschillen over kleine afstanden in een materiaal dat geen grote elasticiteit heeft en .... pats.
's Winters je autoruiten ontdooien met een föhn (of een emmer heet water) is dan ook een slecht idee.
Behalve als het glas speciaal gemaakt is zodat het een warmteschok kan weerstaan. Je kunt het thuis (voorzichtig) proberen. Neem een gewoon koud drinkglas, en giet er kokend water in. Grote kans dat het springt, vooral als het wat dikker glas is. Glas geleidt warmte niet zo goed, de binnenkant wordt heet terwijl de buitenkant nog (even) koud blijft, de binnenkant wil dus sterk uitzetten, de buitenkant niet....
Grote temperatuurverschillen over kleine afstanden in een materiaal dat geen grote elasticiteit heeft en .... pats.
's Winters je autoruiten ontdooien met een föhn (of een emmer heet water) is dan ook een slecht idee.
Edward
op
27 mei 2018 om 16:15
Vroeger is me dit wel eens per ongeluk overkomen. Nu gebeurt dit nooit meer. Zelfs niet met mijn dikglazige bierpul die ik als theeglas gebruik. Lijkt er op dat glas zwaar verbeterd is aangaande hoge temperatuursverschillen.
Theo de Klerk
op
27 mei 2018 om 16:21
Dat zou best kunnen maar thee (drinkbaar) is vaak maar 70 graden heet en geen 100 graden van kokend water. Met omgeving van ca 20 graden is het verschil "nog maar" 50 graden - en veel glas kan dat wel aan blijkt.
Een autoruit van -10 graden met koud water van 2 graden gaat meestal ook wel goed. Met heel warm water (waarom? het ijs moet alleen smelten:voldoende +1 graad is genoeg) zal een geharde autoruit het nog steeds begeven.
Een autoruit van -10 graden met koud water van 2 graden gaat meestal ook wel goed. Met heel warm water (waarom? het ijs moet alleen smelten:voldoende +1 graad is genoeg) zal een geharde autoruit het nog steeds begeven.
Janny
op
11 september 2018 om 10:37
Hoe komt het dan dat een water- of sapkan, breekt, als ik er kokend water ingiet en een glazen theepot niet? Waar moet ik op letten als ik een sapkan koop? Zodat deze ook gekookt water kan bevatten , zonder te breken?
Jan
op
11 september 2018 om 11:50
Janny Strootman plaatste:
Hoe komt het dan , dat een water,of sapkan, breekt, als ik er kokend water ingiet en een glazen theepot niet?één reden staat hierboven:
Rob plaatste:
Neem een gewoon koud drinkglas, en giet er kokend water in. Grote kans dat het springt, vooral als het wat dikker glas is. Glas geleidt warmte niet zo goed, de binnenkant wordt heet terwijl de buitenkant nog (even) koud blijft, de binnenkant wil dus sterk uitzetten, de buitenkant niet....Een tweede reden is dat er glas is... en glas :)
Die (redelijk) hitteschokbestendige kannen worden bijna altijd gemaakt van zg boraatglas. Dat is een glassoort die daar veel beter tegen kan.
Een derde reden is de kwaliteit van de fabricage. Een sapkan van €1,50 van de Action is ergens in een goedkoop land van een eind in elkaar gegooid, veelal onregelmatig van dikte, luchtinsluitsels etc, waardoor er sowieso al spanningen in dat glas zitten zónder dat je daarvoor opdonders hoeft te geven. Een mechanische- of een warmteschok leidt dan al veel gauwer tot scheuren en andere ellende.
Groet, Jan
Jan
op
25 februari 2019 om 12:00
Van 'n glasblazer hoorde ik dat er vroeger van houtskool glas gemaakt werd ?
Jan
op
25 februari 2019 om 12:12
Dag Jan,
niet VAN houtskool, want koolstof (C) is geen grondstof voor glas.
Maar houtskool zal wel gebruikt zijn als warmtebron, want dat was toen de brandstof waarmee ze de hoogste temperatuur konden bereiken.
Groet, Jan
niet VAN houtskool, want koolstof (C) is geen grondstof voor glas.
Maar houtskool zal wel gebruikt zijn als warmtebron, want dat was toen de brandstof waarmee ze de hoogste temperatuur konden bereiken.
Groet, Jan
nathan
op
09 januari 2020 om 23:43
werkt het andersom hetzelfde ? dus een warm glas met iets kouds erin ?
Theo de Klerk
op
09 januari 2020 om 23:47
Zolang het glas door warmte kan uitzetten zonder springen en evenzo kan krimpen bij koelen werkt het hetzelfde.
Een glas dat springt bij plotselinge verhitting zal dat ook doen als het plotseling gekoeld wordt. De (negatieve) uitzetting heeft dezelfde gevolgen.
Een glas dat springt bij plotselinge verhitting zal dat ook doen als het plotseling gekoeld wordt. De (negatieve) uitzetting heeft dezelfde gevolgen.
Pieternel
op
20 april 2020 om 12:02
Ik wil een voetje van een champagne glas erafhebben. Het is een lange steel. Koperdraad om de steel draaien en verhitten op de plek waar het voetje eraf moet?
Theo de Klerk
op
20 april 2020 om 12:12
Wat is er mis met een glassnijder?
Fransisca
op
25 april 2020 om 21:29
Hoe kan een glazen winddicht spontaan knappen zonder dat er een kaars brandt?
Jan van de Velde
op
25 april 2020 om 21:40
dag Fransisca,
Wat is een "winddicht" ? Zo'n soort kandelaar met ruitjes rondom als een ouderwetse gaslantaarn?
Glas is trouwens sowieso een raar materiaal. Een zwakke plek kan jaaaaaren lang verborgen blijven, en dan ineens, zonder duidelijk aanwijsbare aanleiding, peng, een scheur. Hoe goedkoper het glas, hoe groter de kans op verborgen productiefoutjes.
groet, Jan
Wat is een "winddicht" ? Zo'n soort kandelaar met ruitjes rondom als een ouderwetse gaslantaarn?
Glas is trouwens sowieso een raar materiaal. Een zwakke plek kan jaaaaaren lang verborgen blijven, en dan ineens, zonder duidelijk aanwijsbare aanleiding, peng, een scheur. Hoe goedkoper het glas, hoe groter de kans op verborgen productiefoutjes.
groet, Jan
Theo de Klerk
op
25 april 2020 om 22:10
> zonder duidelijk aanwijsbare aanleiding
Misschien niet zichtbaar, maar waarschijnlijk door een kristal-breukvlak tussen de "glas"moleculen dat ineens daadwerkelijk zichtbaar breekt.
> Hoe goedkoper het glas, hoe groter de kans op verborgen productiefoutjes.
zoals die goedkope wijnglazen van Blokker - springen meestal in heet afwaswater na een half jaar of zo.
Misschien niet zichtbaar, maar waarschijnlijk door een kristal-breukvlak tussen de "glas"moleculen dat ineens daadwerkelijk zichtbaar breekt.
> Hoe goedkoper het glas, hoe groter de kans op verborgen productiefoutjes.
zoals die goedkope wijnglazen van Blokker - springen meestal in heet afwaswater na een half jaar of zo.
Caitlin
op
07 september 2021 om 16:57
Hoe kan het dat ik gewoon heet water wat net uit de water koker komt gewoon in een glaasje of glazen theepot of glazen bekers kan gieten zonder dat er ook maar iets gebeurt??
Theo de Klerk
op
07 september 2021 om 17:06
Als glas of theepot van materiaal gemaakt is dat homogeen uitzet bij plotselinge temperatuursverhoging en waardoor de stof niet breekt of scheurt (omdat sommige delen wel uitzetten en andere minder) is er niks aan de hand. Meestal onderscheiden zich hier de betere glazen van de slechtere (vaak ook prijsgebonden: de betere breken nooit, de andere meteen of na een aantal malen, waarbij vanaf het begin al breuklijnen ontstaan)
Jan van de Velde
op
07 september 2021 om 17:09
dag Caitlin,
Er zijn vele verschillende soorten en kwaliteiten glas. In het geval van een (willekeurig) glaasje is het voornamelijk geluk als het heel blijft. In het geval van die glazen theepot, die is hoogstwaarschijnlijk van boraatglas gemaakt (zoals ook scheikundig glaswerk zoals erlenmeijers, reageerbuisjes etc) en dat kan al veel beter tegen hitteschokken. Van glazen bekers mag een fabrikant ook veronderstellen dat die al eens vaak voor hete koffie of thee gebruikt zullen worden, en die zijn als het goed is dus ook van hittebestendiger glas gemaakt.
Groet, Jan
Er zijn vele verschillende soorten en kwaliteiten glas. In het geval van een (willekeurig) glaasje is het voornamelijk geluk als het heel blijft. In het geval van die glazen theepot, die is hoogstwaarschijnlijk van boraatglas gemaakt (zoals ook scheikundig glaswerk zoals erlenmeijers, reageerbuisjes etc) en dat kan al veel beter tegen hitteschokken. Van glazen bekers mag een fabrikant ook veronderstellen dat die al eens vaak voor hete koffie of thee gebruikt zullen worden, en die zijn als het goed is dus ook van hittebestendiger glas gemaakt.
Groet, Jan
Pieter
op
25 februari 2024 om 11:49
Gisteravond is met een enorme knal (als van een pistool) spontaan een wijnglas gesprongen. Het stond leeg met een druppel rode wijn op de bodem op een glazen tafel. Op afstand van va. 60 cm stond wel een elektrisch straalkacheltje te blazen op 20 graden, laagste ventilatiestand. Maar dat grotendeels onder de hoogte van de glazen tafel. De kelk was rondom in een redelijk rechte horizontale lijn gebroken en lag 30 cm verderop. Weinig korrels of splinters er omheen. Ik kan weinig vinden over de mogelijke oorzaak. Iemand een verklaring?
Theo de Klerk
op
25 februari 2024 om 21:19
Die heb ik zo ook niet. Maar waarschijnlijk was het glas al "voorgebroken" bij eerdere gelegenheden en was het verzwakt zodat een kleine verwarming die niet homogeen voor het glas was, zorgde voor breken door een kleine uitzetting van de ene helft t.o.v de andere helft langs de breuklijn.
Met een polaroid bril op kun je in autoruiten en wijnglazen verschillende kleuren zien:

licht wordt daar niet overal gelijk gebogen en zitten verschillende glaslaagjes op elkaar met verschillende grenslagen. Zo'n grenslaag is een potentieel breukvlak en licht wordt door de wisselende dikte steeds anders gebroken en gereflecteerd en bovendien gepolariseerd. (vergelijk gekleurde olievlekken in olielaagjes die verschillend dik zijn door reflecties/interferenties op boven- en onderkant van zo'n laag)
Voor wat wijnglasplaatjes: http://www.davidhazy.org/andpph/text-polarizer-by-glare.html
Met een polaroid bril op kun je in autoruiten en wijnglazen verschillende kleuren zien:

licht wordt daar niet overal gelijk gebogen en zitten verschillende glaslaagjes op elkaar met verschillende grenslagen. Zo'n grenslaag is een potentieel breukvlak en licht wordt door de wisselende dikte steeds anders gebroken en gereflecteerd en bovendien gepolariseerd. (vergelijk gekleurde olievlekken in olielaagjes die verschillend dik zijn door reflecties/interferenties op boven- en onderkant van zo'n laag)
Voor wat wijnglasplaatjes: http://www.davidhazy.org/andpph/text-polarizer-by-glare.html
Pieter
op
25 februari 2024 om 21:47
Interessant. Ook een plausibele verklaring omdat de warme luchtstroom van een kant kwam. Ik heb de glazen ca 5 jaar. Ik gebruik deze ca 1x per week. Maar nooit stond er een zo op de glazen tafel met warme lucht van één kant.