Resonantiebuis

Sander stelde deze vraag op 05 juni 2010 om 13:16.

Ik moet een muziekinstrument ontwerpen van ijzeren vierkante open staafjes. Ik ben van plan om een xylofoon te maken, maar ik heb ook iets over resonantiebuisjes gelezen.

Nu wil ik deze er graag onder hangen, maar als je een resonantiebuis die aan de onderkant gesloten is, wil je daar een knoop hebben, toch?

Ik wil graag open resonantiebuizen hebben. Hoe zit het hierbij dan? Wil je dan aan de onderkant een buik hebben?

Alvast bedankt!

Sander

Reacties

Jan op 05 juni 2010 om 15:29

Dag Sander,

Je zult het wel goed bedoelen, maar je "wil" geen buik of knoop krijgen.

Als je wil dat je buisje resoneert zul je ervoor moeten zorgen dat je buisjes zó'n lengte krijgen dat er een zeker deel van je gewenste golflengte in past. Als je resonantie wil met een aan twee zijden open buisje moet er een halve golflengte in passen. Aan beide open zijden heb je dan een amplitudebuik, zoals jij die bedoelt.  

Afhankelijk van de diameter van je buisje moet je het dan nét een tikkeltje korter dan die halve golflengte afzagen, omdat de amplitudebuik  in de praktijk altijd nét iets buiten je buis valt. Hier meer:

http://en.wikipedia.org/wiki/Acoustic_resonance#Resonance_of_a_tube_of_air

Let wel dat het in Angelsaksische landen te doen gebruikelijk is om te spreken over knopen of buiken vanuit het oogpunt van druk, net andersom als dat wij hier in Nederland meestal doen dus. De gegeven formule is een goede benadering voor cylindrische resonantiebuizen. Ik heb eerlijk gezegd geen idee hoever een buisje met vierkante doorsnede hiervan gaat afwijken. Maar misschien dat goed zoeken (vooral Engelstalig !!! googlen) je daarop wel een antwoord geeft?

Groet, Jan

Sander op 05 juni 2010 om 15:37

Stel dat ik het buisje 1 cm onder de xylofoontoets zet, moet ik het buisje dan 1 cm korter maken dan uitgerekend is?

Jan op 05 juni 2010 om 16:55

Als je het niet vertrouwt, gewoon maar eens proberen met de goede berekende lengte, en op verschillende afstanden van je bar. En dan met een wat kortere, idem. Zo vind je vanzelf uit wat beter klinkt.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zes appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)