Entropieverandering in calorimeter

Carl stelde deze vraag op 01 juni 2010 om 18:18.

Een blokje koper (m1 = 500 g, c1 = 387 J/kg.K, T1= 300 K) wordt in een calorimeter samengevoegd met vloeibare ethylalcohol (m2 = 1000 g, c2 = 2400 J/kg.K, T2 = 340 K). Veronderstel dat er geen verlies is aan de omgeving. Bereken dan de bijhorende entropieverandering.

Het gegeven antwoord is ΔS = 1.39 J/K...

Wel ik weet dat ΔS kan gevonden worden met de massa de totale soortelijke warmte en de temperaturen,...

Maar hoe moet ik de totale soortelijke warmte bepalen???

 

Of moet ik ΔS op een andere manier bepalen (er zijn immers meerdere formules voor)

 

 

Reacties

JB op 02 juni 2010 om 11:40

Je hebt niet zozeer de soortelijke warmte (specifiek voor een bepaalde stof) als wel de warmtecapaciteit nodig. De warmtecapaciteit van een voorwerp/systeem bestaande uit een zuivere stof is de soortelijke warmte van die stof maal de hoeveelheid van die stof in het systeem (bijv. soortelijke warmte per massaeenheid maal de massa). De warmtecapaciteit van een samengesteld systeem is de som van de warmtecapaciteiten van de samenstellende delen (in dit geval koperen blok en de ethanol). Bij jouw opgave heb je de eindtemperatuur nodig. Als je er vanuit gaat dat de soortelijke warmte niet temperatuur afhankelijk is dan:

(m1c1T1+m2c2T2)=(m1c1+m2c2)Te

waarbij m1,2, c1,2 en T1,2 respectievelijk de massa's, soortelijke warmtes en begintemperaturen van de deelsystemen voorstellen. Te is de eindtemperatuur van het samengestelde systeem. NB: m1,2c1,2 zijn feitelijk de warmtecapaciteiten van de deelsystemen.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zeven appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)