Uitstroomsnelheid

Sophie stelde deze vraag op 29 mei 2010 om 12:25.

Hallo,

 


Ik ben bezig met een experiment voor mijn studie.
Het betreft een verticale 1,5L fles waaraan een kort rond buisje is bevestigd. Bij het leegstromen van de fles moet ik enkele metingen doen. Wat is het verband tussen het waterniveau in de fles en de horizontaal overbrugde afstand? En, uiteindelijk, welk effect zal dit op de uitstroomsnelheid hebben?

 

Is er iemand die mij kan helpen bij deze vraagstukken? Een uitgebreid antwoord en uitleg bij wetten e.d. zijn van harte welkom.

 

Alvast bedankt,

 

Groeten uit Zaandam

 

Reacties

JB op 29 mei 2010 om 16:25

Je kunt de wet van Bernouilli gebruiken. Langs een stromingslijn geldt p+½ρv2+ρgh = constant. Beschouw een stromingslijn vanaf de vloeistofspiegel in de fles tot het uitstroomgat. Als het uitstroomgat zeer klein is dan zal de hoogte van de vloeistofspiegel slechts zeer langzaam afnemen zodat je daar ter plaatse v≈0 mag nemen. Bovendien is p aan het vloeistofoppervlak in de fles hetzelfde als ter hoogte van het uitstroomgat. Je krijgt dus (met vu als uitstroomsnelheid): ρgh = ½ρvu2 waaruit direct het verband tussen vu en h volgt.

 

Jan op 30 mei 2010 om 11:51

Wat is het verband tussen het waterniveau in de fles en de horizontaal overbrugde afstand? En, uiteindelijk, welk effect zal dit op de uitstroomsnelheid hebben?

 je stelt deze vraag een beetje achterstevoren als ik je proefje goed begrijp. Er is een verband tussen niveau in de fles en de uitstroomsnelheid (zie bericht hierboven), en die uitstroomsnelheid heeft een gevolg voor de horizontaal overbrugde afstand van de uitstromende straal.

Op die horizontale afstand die de straal al vallend haalt mag je het idee van de "horizontale worp" loslaten. Bekend?

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zeven appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)