diversen

Tamo stelde deze vraag op 22 mei 2010 om 11:26.

 

Voor het examen Fysica had ik nog de volgende zaken die ik me afvroeg en niet meteen een antwoord op had...

 

1) Kun je een neutrino dat je voorbij is gegaan ooit inhalen?

2)Als elk voorwerp energie uitzendt, waarom is het dan 's nachts donker?

3)Wat is het verschil tussen een elektron en een foton? Een precies antwoord en wat zijn de gevolgen van dit verschil??

4) Als een elektron en proton zich met dezelfde snelheid verplaatsen, welke van de twee heeft dan de kortste golflengte?

5) Wat voor een deeltje is een neutrino?

 

Hopelijk kan iemand me hierbij helpen, Alvast bedankt!

Reacties

Jan op 22 mei 2010 om 12:39

Dag Tamo,

heb je een BINAS tabellenboek bij de hand? Dan kan ik je voor de meeste vragen de goede kant op sturen.

Groet, Jan

JB op 22 mei 2010 om 12:44

Hier wat antwoorden

1) Ofschoon het nog niet helemaal zeker is wordt er aangenomen dat neutrino's zich met de lichtsnelheid voortbewegen of met een snelheid die zeer dicht daarbij in de buurt ligt. Als het neutrino echt rustmassaloos is dan zou het neutrino zich volgens de relativiteitstheorie zelfs met de lichtsnelheid moeten voortbewegen. Geen voorwerp gaat sneller dan de lichtsnelheid dus een neutrino achterna snellen om het in te halen heeft geen zin.

2) Niet elk voorwerp hoeft energie uit te zenden (voorwerpen in hun grondtoestand (toestand van laagste energie) kunnen dat zelfs niet eens). Bovendien speelt de golflengte van de uitgezonden EM straling ook een rol (als die niet in het zichtbare gebied ligt dan zie je hem niet) net zoals de intensiteit.

3) Een elektron en een foton zijn 2 totaal verschillende deeltjes. Het elektron heeft een lading, een foton niet. Een elektron heeft een rustmassa, een foton niet. Het elektron is een fermion en het foton is een boson.

4) Een elektron heeft een veel lagere massa dan het proton. Als beide zich met dezelfde snelheid voortbewegen heeft het elektron dus ook een veel lagere impuls p=mv. Maak je vervolgens gebruik van de relatie van de Broglie (p=h/λ) dan wordt duidelijk dat het deeltje met de grootste impuls de kleinste golflengte heeft (in dit geval het proton).

5) Op internet is een hoop info te vinden (rustmassa, spin etc_.

Tamo op 23 mei 2010 om 10:39

Wow, had niet zo snel een antwoord verwacht! Alvast heel erg bedankt voor jullie hulp en kennis! Aangezien ik hier toch vrij snel geholpen lijk te worden, waren er nog 4 andere vragen waar ik niet meteen een antwoord op had... Zou het ,indien mogelijk, ook eens kunnen deze vragen na te kijken? 


1) Waarom zou tweelingparadox een paradox heten?

2)Wat bedoelen we met de dualiteit van het licht? Geef argumenten voor beide aspecten

3) De klassieke type 1 supergeleiders hebben voor industriele toepassingen enkele nadelen. Welke ? Bestaan er supergeleiders die deze nadelen vermijden? Bespreek

4) "Massa kan nog gecreeerd nocht vernietigd worden" , klopt deze uitspraak ? Illustreer met een voorbeeld

 

Jan op 23 mei 2010 om 10:47

Dag Tamos,

Niet voor het een of ander, maar zo lijkt het er veel op of JB is je huiswerk aan het maken. Dit kan natuurlijk niet de bedoeling van deze vraagbaak zijn.

Ik zou zeggen, geef jouw antwoorden, dan kan JB die op juistheid controleren en waar nodig corrigeren of van tips richting het goede antwoord voorzien.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft achttien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)