zonnecel

beejee stelde deze vraag op 16 februari 2005 om 11:34.

Quote
hoeveel energie ontvangt de aarde van de zon? en hoe we het aantal lux kunnen omrekenen naar vermogen?:)

Reacties:

Lisa
16 februari 2005 om 16:38
Quote
Hallo,

de zon zendt een bepaalde lichtkracht (L) uit, dit kan je uitrekenen met L_zon=4*pi*R^2*sigma*T^4 met R=straal zon, sigma=constante van Stefan Boltzman en T=effectieve temperatuur van de zon.

Deze lichtkracht wordt vervolgens verdeeld over alle richtingen waarin de zon uitzendt. Net zoals een lamp minder fel is als je verder weg staat komt er minder lichtkracht aan op de aarde als bijvoorbeeld mercurius (die staat namelijk dichter bij de zon).

De lichtkracht die aankomt op aarde is L_d=L_zon/(4*pi*d^2) met d=afstand aarde-zon. En de aarde vangt dan 4*pi*R^2 met R=straal aarde totale hoeveelheid lichtkracht op.

Als je dit schematisch wil bekijken: pak een blaadje en teken in het midden de zon. L_zon geeft aan hoeveel licht er op de rand van de zon wordt uitgezonden. Teken nu een cirkel om de zon heen met R=afstand aarde-zon en teken op deze cirkel ergens de aarde. L_d geeft aan hoeveel licht er aankomt als je op deze cirkel staat, maar omdat de aarde een bepaald oppervlak van deze cirkel in beslag neemt vermeningvuldig je L_d met het oppervlak van de aarde.

Natuurlijk moet je je dit geheel eigenlijk 3-dimensionaal voorstellen, maar dat is niet te tekenen. Houd dit echter wel in je achterhoofd.

Succes.

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft eenendertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)