Evenwicht (balans)

CJ stelde deze vraag op 13 mei 2010 om 18:48.

A rock is attached to the left end of a uniform meter stick that has the same mass as the rock. How far from the left end of the stick can a triangular object be placed so that the combination of meter stick and rock is in balance?

Voor als het niet goed begrepen wordt, er wordt dus een driehoekje onder de meetlat gestoken waarop het geheel kan balanceren. Waar moet die geplaatst worden?

5 mogelijke antwoorden:

 A. Minder dan 0,25 m

B.0,25 m

C. Tussen 0,25 m en 0,50

D.0,50 m

E.meer dan 0,50 m

 

De laatste 2 zijn overduidelijk fout, maar over de rest ben ik niet zeker.

het is duidelijk een torque-probleem.

Maar hoe zit het met de zwaartekracht werken op een deel van die stok of moet ik enkel kijken naar het massacentrum van de stok?

In dat laatste geval is het uiteraard 0,25m, maar ja...

Reacties

Jan op 13 mei 2010 om 22:44

Maar hoe zit het met de zwaartekracht werken op een deel van die stok of moet ik enkel kijken naar het massacentrum van de stok?

Dag CJ,

Of je het op de ene of op de andere manier aanpakt, je komt toch op hetzelfde uit. Vaak is de weg via de massamiddelpunten de snelste. Om hier te zien of dat klopt, zou je via de andere weg terug kunnen rekenen met aan de ene kant een steen van bijvoorbeeld 12 kg op 25 cm, en een stuk stok van 25 cm en 3kg, en aan de andere kant een stok van 75 cm en 9 kg. (totaal dus ook 12 kg stok)

Groet, Jan

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft negen appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)