ei crash test

Tessa stelde deze vraag op 30 april 2010 om 22:16.

Hallo,

ik moet voor fysica een practicum uitvoeren genaamd de ei crash test. De bedoeling hierbij is dat we van op een hoogte van ongeveer 2 meter een ei laten vallen. Dit ei moeten we opvangen met een zelfgemaakte constructie. Om deze constructie te bouwen krijgen wij enkel 20 vellen papier. Ik heb wel gehoord van de kreukelzone, maar weet niet goed hoe ik dit kan toepassen door papier te gebruiken. Zou u mij eventueel wat tips kunnen geven hoe ik mijn constructie het beste kan bouwen zodanig dat mijn ei heel blijft ?

alvast bedankt

 

 

Reacties

Jan op 30 april 2010 om 23:25

Dag Tessa,

Een van de leukere experimenten. Maar het zou niet leuk zijn om je hier een stelletje mogelijke constructies te gaan verklappen. De hele bedoeling van dit soort geinige proefjes is om je aan het denken te zetten over natuurkundige principes, en hoe daarvan gebruik te maken met het materiaal dat je krijgt. 

1) arbeid = kracht x afstand.

Een ei heeft zwaarte-energie, die al vallend wordt omgezet in een steeds groter wordende bewegingsenergie. Wil je het ei tot stilstand brengen, dan moet die bewegingsenergie eruit en ergens anders heen. Je constructie moet dus een arbeid gaan uitoefenen op dat ei. Moet dat over kleine afstand (en een ei kan niet ver inveren voordat de schaal het begeeft) dan moet de kracht dus groot zijn.....KRAK.

....maar kan dat over grotere afstand dan zal de benodigde kracht dus evenredig kleiner zijn.   Door de botsweg te verlengen verklein je dus de kracht. Dat is het principe van de kreukelzone: je "vangt" het ei op een eindje boven de tafel, en je constructie zorgt ervoor dat het ei geleidelijk afremt, waardoor de kracht op het ei dus klein kan blijven. Je kreukelzone hoeft in principe niet herbruikbaar te zijn. Als jij met een auto tegen een boom botst zijn we allang blij dat jij heelhuids uitstapt, de verkreukelde auto mag naar de schroothoop, geen punt.

2) druk = kracht : contactoppervlak.

Kijken we naar een ei dat op een oppervlak valt. Dat gebeurt met een bepaalde kracht (en daar kun je al wat aan doen met principe 1). Voor een rond ei dat op een plat oppervlak valt is dat contactoppervlak héél klein, en dus de druk op een deel van het ei al gauw enorm groot, zélfs als het van kleine hoogte valt.   Kun je die kracht over een groot oppervlak verdelen, dan wordt de druk kleiner. Vandaar de halfharde schaal met daaronder een dikke schuimlaag in een goed passende valhelm, vandaar dat autogordels liefst breed zijn in plaats van smal.

Ik weet niet of je mag knippen, scheuren, nieten en of plakken, vouwen zal ongetwijfeld wél mogen.  Bedenk wat constructieprincipes die de botsweg verlengen en en passant liefst ook contactoppervlak vergroten, en test het gewoon thuis uit met gekookte eitjes. Mislukte experimenten eet je gewoon lekker op.....

Enneh, we horen graag van je of het gelukt is. Daarna de volgende uitdaging: wie het minste papier gebruikt :-) .

Succes, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft negen appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)