magnetische sculptuur

Simone stelde deze vraag op 22 april 2010 om 20:42.

Gietijzer valt onder de categorie ferro-metalen en zou dus magnetisch moeten kunnen zijn. Mijn vraag is of gietijzer goed magnetisch te maken is en of het ook permanent magnetisch kan blijven.

Ik neem aan dat dit te verwezenlijken is door de aanwezigheid van een magnetisch veld tijdens het gietproces, echter hoe nauwkeurig is te bepalen welke kant van het object magnetisch moet worden?

Alvast bedankt!

 

Reacties

Jan op 22 april 2010 om 21:14

Dag Simone,

Mijn vraag is of gietijzer goed magnetisch te maken is en of het ook permanent magnetisch kan blijven.

 Jawel hoor.

..//.. echter hoe nauwkeurig is te bepalen welke kant van het object magnetisch moet worden?

Van deze vraag snap ik niet waar je er mee heen wil. Hier kun je beter maar eens nader uitleggen wat je hoopt te bereiken.

Groet, Jan

Simone op 30 april 2010 om 12:39

Beste Jan,

Hartelijk dank voor je antwoord.
Voor mijn afstudeerproject wil ik een aantal losse objecten in gietijzer laten gieten en tijdens dit proces het materiaal permanent magnetisch maken. De bedoeling hiervan is dat door het magnetisme interactie ontstaat tussen de gebruiker en de voorwerpen. Idee erachter is dat door combinatie of los gebruik deze elementen steeds een andere (gebruiks)functie kan ontstaan. Feitelijk komt het er op neer dat je de objecten aan elkaar moet kunnen klikken (magnetisme) en weer los moet kunnen halen.

Jan op 30 april 2010 om 13:02

Dag Simone,

Het veld rondom jouw stuk gietijzer hangt af van de richting van het magneetveld dat je aanlegt rondom je gietstuk tijdens het stollen. En het hangt dan af van de velden rondom twee stukken hoe je ze wel of juist niet aan elkaar kunt klikken. Want afhankelijk van de richting van de respectieve velden kunnen magneten elkaar ook afstoten natuurlijk.

Als je een setje magneten hebt kun je die dus echt niet in alle denkbare combinaties aan elkaar "klikken".  Dat heeft een heel eigen willetje. :-)

Groet, Jan

Simone op 06 mei 2010 om 19:54

Dat eigen willetje even buiten beschouwing gelaten, hoe zou ik het beste een magnetisch veld kunnen creëren dat de losse moleculen van het vloeibare gietijzer een kant op trekt? En hoe kan ik controleren of het object dan zuid- of noordpolig wordt?

Jan op 06 mei 2010 om 20:32

Losse moleculen kun je niet magnetiseren, en je kunt met een magneetveld dus ook geen losse moleculen "sturen".

En je object wordt áltijd tweepolig,  met de lijn noord-zuid in dezelfde richting als die van het magneetveld waarin het gietstuk zich bevond toen het stolde. Dat magneetveld zal trouwens in héél het gietstuk zijn sporen achterlaten.

Verder, magneten met één pool bestaan niet. Als je een gewoon staafmagneetje in twee (desnoods heel ongelijke) stukken breekt hou je twee kleinere magneten met elk een noord- én zuidpool over.

Ik krijg meer en meer het idee dat je iets wil dat technisch niet kan. Kun je eens een praktisch voorbeeld geven van twee onderdelen die je aan elkaar zou willen klikken, met je wensen erbij van hóe (in welke stand(en) ) die onderdelen dan "klikbaar" zouden moeten zijn?

Nog een idee: koop eens een paar supermagneetjes, liefst vierkante blokjes, monteer die eens in diverse combinaties (achterstevoren, op zijn kant, etc) in twee houten balkjes en speel er eens mee.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft drie appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)